Lagumdžija u SAD-u
0

"U posljednji trenutak spriječen je haos u FBiH"

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija nalazi se u višednevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvi dan posjete Ujedinjenim nacijama u New Yorku Lagumdžija se u odvojenim susretima sastao s ambasadorom Ruske Federacije u UN-u Vitalijem Čurkinom i ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u UN-u sir Markom Lyallom Grantom, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Sagovornici su najviše pažnje posvetili aktuelnim političkim pitanjima u BiH i deblokadi njenog puta ka euroatlantskim integracijama.

Lagumdžija je upoznao svoje domaćine o dešavanjima u postizbornom periodu, od objavljivanja rezultata do trenutka kada su dva HDZ-a odbila ponudu međunarodne zajednice da postanu dio parlamentarne većine.

Konstituiranje Vlade FBiH Lagumdžija je ocijenio kao aktivnost kojom je zaustavljeno rušenje ustavnog poretka FBiH, koje su svjesno provodila dva HDZ-a.

Na taj način, kako je kazao, u posljednji trenutak spriječeno je da u FBiH zavlada haos i bezakonje te da ogroman broj budžetskih korisnika ostane bez svojih primanja.

Formiranjem Vlade FBiH, dodao je, stvoreni su preduvjeti za stabilizaciju ekonomskih i socijalnih prilika u tom entitetu.

Pored toga, Lagumdžija je naglasio da je odmah po formiranju nova Vlada Federacije BiH počela naporno raditi na implementaciji Platforme kako bi građani osjetili promjene za koje su glasali.

On je istaknuo da je SDPBiH odmah spreman da formira reformsku vladu na nivou Bosne i Hercegovine koja će raditi uime i za račun "običnih" ljudi.

Tokom razgovora, sagovornici su istaknuli da nova vlast u BiH, između ostalog, mora provesti ustavne reforme koje će morati institucionalizirati mogućnost države da osigura svoje jedinstvo i sama ispuni kriterije za NATO i EU članstvo.

Sagovornici su se složili da je svaki nelegalni napad na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak BiH spriječen.

Lagumdžija je također iznio stav da će BiH i dalje imati konstruktivnu ulogu u radu Vijeća sigurnosti kao stabilizirajućeg faktora u okviru svjetskog poretka, kaže se u saopćenju SDP-a BiH.