Posjeta SAD-u
0

Lagumdžija razgovarao sa Steinbergom, Cardinom, Gordonom i Gershmanom

Sarajevo-x.com
Predsjednik SDP-a, dr. Zlatko Lagumdžija, se tokom svoje posjete Washingtonu sastao sa Jamesom Steinbergom, zamjenikom državnog sekretara SAD-a, i Philipom Gordonom, pomoćnikom državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Tokom razgovora sagovornici su izrazili opredijeljenost da se nakon formiranja Vlade FBiH, formira vladajuća većina na nivou BiH na osnovu jasno definisanog programa i podjele odgovornosti za ispunjavanje istog.

Također, dr. Lagumdžija je izrazio zahvalnost za podršku koju su SAD uvijek pružale BiH, pogotovo tokom procesa formiranja vlasti nakon izbora, i izrazio uvjerenje da će SAD nastaviti sa konstruktivnom podrškom formiranju koalicije na nivou BiH koja bi bila zasnovana na jasnom programu i podjeli odgovornosti na putu ka NATO i EU.

 Sagovornici su se složili da buduća vladajuća koalicija treba imati za cilj da se BiH ustavno uređenje napravi efikasnim i omogući da BiH, do kraja mandata 2014, postane punopravna članica NATO i otpočne pregovore o članstvu u EU i na taj način obilježi kraj stoljeća ratova u europi. U tom kontekstu, predsjednik SDP-a je izrazio spremnost da se do kraja ove godine organizuje "Dejton 2", kao međunarodna konferencija na kojoj bi međunarodna zajednica izašla sa konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH, kao funkcionalna država, ispuni zadate ciljeve do kraja 2014.

 Na kraju dr. Lagumdžija je upoznao svoje sagovornike sa ugovorima državnih i privatnih preduzeća iz Bosne i Hercegovine u Libiji i naglasio važnost tih poslova za našu privredu. Sagovornici su se složili da je BiH na slučaju Libije, kao i SAD, puno puta do sada, pokazala da je spremna da preuzme dio odgovornosti unutar međunarodne zajednice, i da je ovo samo jedno u nizu pitanja na kojima dvije zemlje imaju zajednički stav zasnovan na temeljnim vrijednostima ljudskih prava i demokratije.

Lagumdžija se također sastao sa senatorom Benjaminom Cardinom, iz senatske Komisije za sigurnost i suradnju u Evropi. Senator Cardin se tokom razgovora izrazio podršku dosadašnjim naporima Lagumdžije da se u BiH formira državnu vlast na osnovu jasnih ciljeva i programa, i da je u tom smislu podrška SAD-a očekivana.

Također, Cardin je rekao da je u demokratskim društvima nemoguće staviti znak jednakosti između etničkih i prava političkih partija. U tom smislu, sagovornici su se složili da je u BiH potrebno provesti ustavnu reformu koja bi onemogućila blokiranje institucija sistema od strane jednog nivoa vlasti ili institucije. Na kraju Cardin je prenio Lagumdžiji da je vrsta liderstva koju je pokazao nakon izbora i dalje potrebna u BiH.

 Tokom razgovora sa predsjednikom Nacionalne fondacije za demokratiju (NED), Carlom Gershmanom, Lagumdžija je izrazio zahvalnost na angažmanu te fondacije u BiH, a pogotovo na njihovom angažmanu u okupljanju vodećih eksperata za ustavno pravo radi kreiranja prijedloga za promjene koje bi od BiH napravile funkcionalnu državu. Dr. Lagumdžija je Gershmana upoznao sa spremnošću za učešće u pronalaženju ustavnih rješenja u sklopu "Dejtona 2".