Teško breme
127

Vlast ili opozicija - svejedno je: Odnos prema ratnim zločincima u RS-u je isti

S. Hambo
Milorad Dodik (SNSD) i Mirko Šarović (SDS)
Milorad Dodik (SNSD) i Mirko Šarović (SDS)
Malo je pitanja u entitetu Republika Srpska kojima i vlast i opozicija imaju ujednačen pristup. Jedna od tih tema je ratna prošlost i odnos prema ratnim zločincima koji su osuđeni u Hagu. Jučer ih je upravo na tom pitanju ponovo ujedinio visoki predstavnik Valentin Inzko.
Dugogodišnji uteg oko vrata države Bosne i Hercegovine je negiranje ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca bez obzira na to što su na međunarodnoj pravnoj instanci presuđeni. Politički zvaničnici iz RS-a kontinuirano istrajavaju u odbrani takvih osoba i bez obzira na sve političke razlike, nalaze se u toj tački.

Inzko je, iako na pragu odlaska s pozicije visokog predstavnika, tek posljednjih pola godine počeo aktivnije i direktnije naglašavati kočničare reformi, napretka i razvoja. Počeo je davati rokove i ultimatume, a u fokusu je odnos prema prošlosti.

Prvo je direktno prozivao Milorada Dodika zbog ploče s imenom Radovana Karadžića na studentskom domu na Palama, a sada je dao rok za poništavanje odluke o odlikovanju ratnih zločinaca u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Jednoglasno su zbog tog poziva stigle osude i vlasti i opozicije u RS-u.

Niko od političkih zvaničnika iz tog entiteta nema dvojbu u odbrani postupka RS-a - službenog veličanja ratnih zločinaca. Inzku zamjeraju da je zakasnio, da se bavi nebitnim pitanjima i da treba što prije otići. A kako se suočiti s prošlosti kada u pola države ni vlast ni opozicija ne vide problem u slavljenju zločinaca zbog kojih je počinjen genocid, zbog kojih su hiljade raseljenih, zlostavljanih, mučenih...

Reakcije iz RS-a na Inzkov ultimatum bi možda bile i stidljivije da nije jednog detalja u pismu, koji je poslužio kao okidač za jedinstvenu osudu njegovog poziva da se ratnim zločincima oduzmu odlikovanja.

Inzko je u svom pismu poručio da bi se oduzimanjem tih odlikovanja "uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminisanjem bremena prošlosti cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše bi se kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti...".

Kolektivna odgovornost naroda definitivno nije pravi termin koji je Inzko trebao upotrijebiti. Ratne zločine su počinili pojedinci, vojska i institucije koje su te osobe predstavljale. U ovako osjetljivom pitanju svako generaliziranje je štetno i izaziva reakcije kakve Inzku stižu nakon njegovog pisma.

Sada je fokus cijelog čina o neophodnosti oduzimanja odlikovanja ratnim zločincima otišao na tu jednu rečenicu, koju političari i pozicije i opozicije vješto koriste u cilju demoniziranja uloge visokog predstavnika.