Oštre reakcije
190

Političari iz RS-a: Inzko je trebao ranije reagovati, zahtjev je neosnovan i neće dobiti podršku

A. Z.
Nenad Nešić, Jelena Trivić i Milan Radović
Nenad Nešić, Jelena Trivić i Milan Radović
Zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka upućen Narodnoj skupštini Republike Srpske da u roku od tri mjeseca ponište odlikovanja ratnim zločincima izazvao je burne reakcije u ovom entitetu.
Predsjednik DNS Nenad Nešić kaže da poslanici ove stranke neće dati podršku Inzkovom zahtjevu, te da se visoki predstavnik bavi temama kojima ne bi trebao.

"Umjesto da iskoristi svoj ugled u međunarodnoj zajednici i pomogne BiH da što prije nabavi vakcine protiv koronavirusa kako bi zaštitila stanovništvo, on se bavi temama koje uopće ne bi trebale biti u njegovom fokusu. DNS neće podržati ovo što traži Inzko i očekujem da vlast u RS-u odbije njegov zahtjev jer mu se očigledno osladilo da postavlja ultimatume vlastima RS-a, kao što je bilo za tablu Radovana Karadžića. To mu je prošlo pa je nastavio dalje. Smatram da svoje vrijeme može iskoristiti mnogo bolje, ali očigledno je suviše dugo u BiH pa se uklopio u ovaj politički ambijent", kazao nam je Nešić.

Podrška će izostati, ako je suditi prema riječima Jelene Trivić, i od PDP-a. Poslanica ove stranke smatra da odlikovanja ratnim zločincima ne treba povući, ali izbjegava odgovor na pitanje da li je po njenom mišljenju uredu da osobe koje su osuđene za ratni zločin uopće budu odlikovane.

"Potpuno neosnovano, ja mislim da će biti konsenzus poslaničkih klubova. Smatram to suvišnim i nepotrebnim i ne vidim na koji način može doprinijeti bilo čemu u BiH. Neću kvalifikovati taj ton i način obraćanja i ono što se traži nekim riječima kojima bih trebala, ali zaista je to neprimjerno, nepotrebno i neprihvatljivo. Da sam ja predsjednik NSRS, ta odlikovanja ne bih povukla jer su uručena i ne trebaju biti povučena", rekla nam je Trivić.

Poslanik SDS-a Milan Radović nije želio komentarisati da li je Inzkov zahtjev osnovan, ali smatra da on dolazi kasno, odnosno da je visoki predstavnik trebao reagovati onog trenutka kada su se odlikovanja ratnim zločincima pripremala ili kada su dodijeljena.

"Prebacivanja težišta na NSRS je suvišno raditi. Trebao je ranije ukazati ako misli da postoji problem. To je na neki način igranje s nacionalnim osjećanjima i u najmanju ruku nije ni korektno, niti je vrijeme za to. Možete li zamisliti da policija na prekršaj reaguje nakon četiri godine", pita Radović.

Ističe da se na ovaj način SNSD-u daje prilika da jača svoju poziciju na nacionalnoj retorici.

"SNSD na bazi takvih odluka dobija podršku naroda, stvara se privid da je SNSD jedini branilac RS-a i jedini koji ima pravo da vodi nacionalnu politiku. S obzirom da su naši birači u RS-u, ovo zadire i i u njihova osjećanja", zaključio je Radović.

Inzko je poručio da je ispravljanje sramote od 24. oktobra 2016. godine i oduzimanje odlikovanja ratnim zločincima izvanredna prilika da NSRS pokaže političku zrelost, moralnu odgovornost i usmjerenost prema budućnosti, no političari iz RS-a i oni koji sjede u Narodnoj skupštini očito ne dijele isto mišljenje.