Komentari (65)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Malo ste se kasno sjetili ali bolje ikad nego nikad!
Slazem se, bilo je i vrijeme da se pozabavi ovim pitanjem, tako da svaka cast na ovom potezu!
@Ziguligu Balvani se ni ne izvoze, balvanu.
MA OVO JE ZA NE POVJEROVATI. JA SAM ŠOKIRAN !! napokon da su učinili nešto pametno - još samo da produže rok
Hoce li napokon pelet pojeftiniti ???
Bilateralnu saradnju država treba svakodnevno unapređivati!
Posjecete jedno stablo i zasadite deset novih.Ilegalnu sjecu kaznjavati zatvorom i ogromnom novcanom kaznom.Kazu Malejzija najsigurnija zemlja na svijetu i mi im se divimo a svoju zemlju necemo da cuvamo.I Malejziju su uveli u red samo strogi zakoni nadzorne kamere i enormne novcane kazne.Pa nista ne boli kao kada te opali po novcaniku.
Nelegalnu sjecu treba kazniti da mora zasaditi 200 stabala za jedno posjeceno ! Pa bi se orila pjesma po sumama i gorama!
Sada kad je sva šuma uništena a njih nekolicina je postala milionerima izvozom trupaca i rezane gradje.
I šta smo dobili s tim? Opet će povlaštene firme uzet trupac skinut koru i dobiju robu koja po carinskoj tarifi nije trupac i lagano izvezu. Treba urediti poslovanje unutar šumarstva da se trupci prodaju po klasama a ne odeš u šumu pa ti natovare šta oni hoće (čitaj šta kome hoće). Mi trupac I ili F klase sječemo u rezanu građu koja je cca 300-350 KM/m3 a iz tog trupca se može dobit polu-proizvod čija je vrijednost od 1.000,000 - 2.000,00 KM/m3. To je problem našeg šuamrstva.
Slazem se s mjerama, u protivnom rizikujemo da Republika Sumska ostane samo republika.
@Zox 😂😂
"Sredstva od taksi će se usmjeravati na namjenski račun i koristiti će se za zaštitu šuma i unapređenje gosporadenja šumama." - drugim riječima, pare odoše na uhljebe i njihove nezasite guzice. Domaći proizvođači nikakve promjene neće vidjeti. Porez na šume se izdvaja od SVAKE plate već dugi niz godina. GDJE SU TE PARE?
Jebali te domaci proizvodjaci. Jeste eto drzava treba da skuplja pare od poreza i da dijeli privatnicima. Logicno.
Bolje ikad neko nikad.. Bravo
kaze, nestasica peleta. pa normalno da ga nema, kad svabo to sve pokupova, jer je nas pelet 80-90% bukva i hrast. nasi obore drvo da bi napravili pelet. u svabe je to sve reciklaza, da se nista ne baci. u poredjenju sa njemackim, nas je ko nuklearno gorivo. drugo je sto je pelet i zamisljen da se pravi od otpada, a ne da se roka suma maksuz. tako da je ovo odlicna mjera, iako malo kasno, ali kako neko rece, bolje ikad..
Ovo to oni malo samo da zayebu one sto ih od jeseni nasledjuju na vlasti
Cesto idem u prirodu, obilazim nase planine. Vidio sam puno posjecene sume, puno smeca, mrtvih konja i mrtvih pasa koji ostaju iza drvne industrije. Do sada nisam naisao na posumljeno podrucje.
kakve veze oni imaju sa spoljnom trgivom koja je u nadležnosti države?
Drzava ne postoji
zabrana izvoza drvnih asortimana u cilju da bi ostalo za pljacku domacih lopova-mocnika
Mozda nakon 23 godine zabrane i kamionima da voze petkom i nedjeljom od 15.00 do 20.00.
Trupci se odavno ne izvoze, ali eto. Što se tiče tvrdog lišćara bukve i hrasta, tu je cijena daske dobra, tako da će podnijeti taksu, a oni će puniti svoju državnu kasu. Malo će možda pojačati se dostupnost iste daske na domaćem tržištu. Za četinare, bi taksa bila dobra stvar i na vrijeme uvedena, ali to neće uraditi. More kamiona ide za arapske zemlje... Ogrev, taksa bi popravila snadbijevanje na domaćinstava u BiH, to je dobro.