{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada USK proglasila stanje prirodne nesreće nakon požara u bolnici

F
26.7.2013. u 12:33
0
1
Vlada USK proglasila stanje prirodne nesreće nakon požara u bolnici
0
Vlada USK proglasila stanje prirodne nesreće nakon požara u bolnici
Katastrofalan požar u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću bio je razlog za sazivanje vanredne sjednice Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) kojoj je, podsjetimo, prethodila i hitna sjednica Kantonalnog štaba Civilne zaštite.
Naime, nakon što je na sjednici Kantonalnog štaba Civilne zaštite predložena mjera proglašenja stanja prirodne nesreće na cijelom području Kantona,Vlada je jednoglasno podržala odluku o proglašenju stanja prirodnih i drugih nesreća.

Uz to, pozvane su i općine u USK-u da to isto učine kako bi se mogle uključiti vlastitim sredstvima u aktivnosti sanacije Bolnice. U poslijepodnevnim satima očekuje se dolazak premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i ostalih visokih dužnosnika Federacije.

"Od viših nivoa vlasti očekuje se financijska pomoć kako za sanaciju zgrade stradale u požaru, tako i za izgradnju nove zgrade Kantonalne bolnice u Bihaću“, istakao je premijer USK-a, Hamdija Lipovača.

Jednoglasnom podrškom potvrđena je odlučnost Vlade da uđe u proceduru nabavke jednog multifunkcionalnog helikoptera za potrebe sanitetskog zbrinjavanja, transport, kao i gašenje požara.

Po odluci Vlade USK-a, sredstva u visini od 300.000 bit će stavljena na raspolaganje Kantonalnoj bolnici iz sredstava koja su planirana u okviru subvencija. Po odluci premijera Lipovače i Vlade USK-a, bolnici će biti stavljena i sredstva u visini od 85.000 maraka iz tekuće rezerve premijera, za pomoć uposlenicima bolnice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: