BiH
0

Vlada USK proglasila stanje prirodne nesreće nakon požara u bolnici

FENA
Katastrofalan požar u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću bio je razlog za sazivanje vanredne sjednice Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) kojoj je, podsjetimo, prethodila i hitna sjednica Kantonalnog štaba Civilne zaštite.

Naime, nakon što je na sjednici Kantonalnog štaba Civilne zaštite predložena mjera proglašenja stanja prirodne nesreće na cijelom području Kantona,Vlada je jednoglasno podržala odluku o proglašenju stanja prirodnih i drugih nesreća.

Uz to, pozvane su i općine u USK-u da to isto učine kako bi se mogle uključiti vlastitim sredstvima u aktivnosti sanacije Bolnice. U poslijepodnevnim satima očekuje se dolazak premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i ostalih visokih dužnosnika Federacije.

"Od viših nivoa vlasti očekuje se financijska pomoć kako za sanaciju zgrade stradale u požaru, tako i za izgradnju nove zgrade Kantonalne bolnice u Bihaću“, istakao je premijer USK-a, Hamdija Lipovača.

Jednoglasnom podrškom potvrđena je odlučnost Vlade da uđe u proceduru nabavke jednog multifunkcionalnog helikoptera za potrebe sanitetskog zbrinjavanja, transport, kao i gašenje požara.

Po odluci Vlade USK-a, sredstva u visini od 300.000 bit će stavljena na raspolaganje Kantonalnoj bolnici iz sredstava koja su planirana u okviru subvencija. Po odluci premijera Lipovače i Vlade USK-a, bolnici će biti stavljena i sredstva u visini od 85.000 maraka iz tekuće rezerve premijera, za pomoć uposlenicima bolnice.