Prijedlog za Skupštinu
10

Vlada u Tuzli pripremila izmjene zakona: Miješa li se politika u rad policije?

A. K.
Službenici Uprave policije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Službenici Uprave policije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) usvojila je prijedlog izmjena kantonalnog Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Iako tvrde da je riječ o ispravkama koje omogućavaju potpunu ravnopravnost policijskih službenika, način izbora i smjene direktora Uprave policije baca sasvim drugačije svjetlo.

Proteklih dana u javnosti se podigla ogromna prašina nakon informacije da Vlada u Tuzli priprema izmjene kantonalnog Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova koji su u suprotnosti stavovima OHR-a i Ambasade SAD-a.

Zbog toga je zakon povučen sa pozicije razmatranja u Vladi TK, a nakon određenih korekcija ponovo je vraćen u proceduru te su finalne izmjene danas i usvojene. Kako je navedeno, riječ je o kratkim i preciznim pravnim ispravkama koje omogućavaju potpunu ravnopravnost policijskih službenika.

U zvaničnoj informaciji Vlade Tuzlanskog kantona je navedeno da zbog neophodnosti unapređenja mehanizama efikasnosti nadzora i kontrole rada Uprave policije, kao i harmonizacije sa zakonima o unutrašnjim poslovima ostalih kantona u Federaciji BiH, vlada je utvrdila prijedlog spomenutog zakona.

Izmjenama u dijelu ovlaštenja direktora u rukovođenju Upravom policije dopunjeno je to da Vlada, odnosno resorni ministar, određuju prioritete te da trebaju biti blagovremeno informisani o značajnim događanjima. Prema izmjenama predviđeno je da direktor Uprave policije imenuje policijskog službenika iz Uprave policije, koji ispunjava uslove previđene za poziciju direktora, odnosno policijskog službenika koji u činu glavnog inspektora ima minimalno tri godine radnog iskustva.

Vlada i ministar mogu suspendovati direktora Uprave policije

Pokretanje postupka smjene direktora je dopunjen novim razlozima, a to je pravilno neprovođenje svojih ovlaštenja u rukovođenju Upravom policije. Također, izmjenama zakona je predviđena ista disciplinska odgovornost direktora, kao i za ostale policijske službenike. Naime, izmjenama zakona je propisano da Vlada, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova, može suspendovati direktora Uprave policije, imajući u vidu odredbe Zakona o policijskim službenicima TK, a koji to propisuje i za ostale policijske službenike.

Iako će se Vlada Tuzlanskog kantona pitati o svemu spomenutom, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić kaže da ove izmjene omogućavaju potpunu ravnopravnost policijskih službenika, negirajući uplitanje politike. Naglasio je i to da Kantonalna vlada nema nijednu ingerenciju u Nezavisnom odboru MUP-a TK koji imenuje policijskog komesara, odnosno direktora Uprave policije u Tuzli.

"Nijednu ingerenciju Nezavisnog odbora ovim zakonom mi ne diramo, on će i dalje biti nezavisno tijelo koje imenuje Skupština TK. On broji sedam članova i nijednog ne imenuje Kantonalna vlada. Intencija Vlade Tuzlanskog kantona je da učini sve u cilju depolitizacije policije i učinit ćemo sve da motivišemo policijske službenike", kazao je Brkić.

Sulejman Brkić (Foto: A. K./Klix.ba)
Sulejman Brkić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kako je istakao, ulaskom u zgradu Uprave policije i obilaskom odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminala, organizivanog kriminala i zloupotrebu droga vidjet ćete demotivisane ljude.

"Lično, ne bih bio motivisan da uđem u kancelariju gdje je sedam policijskih službenika u osam kvadratnih metara. Veoma malo se polagalo računa da se tim ljudima obezbijedi prostor za rad. Ova vlada će pokušati da u idućoj godini obezbijedi prostor da bi ti ljudi mogli adekvatno raditi svoj posao, a to je i želja svih građana ovog kantona", kazao je Brkić.

Direktoru dobra ocjena za rad, ali izvještaj nije usvojen Ali, s druge strane, da je politika očito krenula u smjenu direktora Uprave policije potvrđeno je kroz neusvajanje informacije o stanju sigurnosti u Tuzlanskom kantonu od Kantonalne skupštine za 2018., iako je Dževad Korman dobio odličnu ocjenu za rad u prošloj godini, što je rezultat povoljnog stanja sigurnosti u ovom kantonu.

Korman je ranije kazao da je situacija u oblasti stanja sigurnosti u prošloj godini bila na zadovoljavajućem nivou te da je u odnosu na ranije godine bila bolja u svim segmentima, osim u broju smrtno staradalih osoba u saobraćajnim nesrećama.

"Ako se vratite unazad nekoliko godina kada smo imali pucnjave i ubistva, vidjet ćete da je situacija ocjenjivana kao zadovoljavajuća. Ja sam za 2018. godinu ocijenjen pozitivnom ocjenom koja je bila 4,70, tako da ne vidim zašto bi to bio razlog neusvajanja informacije o stanju sigurnosti. Smatram da je, barem u Tuzlanskom kantonu, policija još uvijek odvojena od politike, ali ne znam šta se može dogoditi kasnije", kazao je ranije Korman.

Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)

Sindikat policije MUP-a TK još uvijek nije dobio konačan uvid u nacrt zakona, ali su protiv bilo kakve vrste uplitanja politike u rad policije.

"Mi bismo trebali biti van politike u svakom slučaju zbog profesionalizma i kvalitetnog izvršavanja poslova i zadataka. Politika i operativni rad na terenu su nespojive stvari te su ministarstvo jedno, a Uprava policije sasvim drugo. Na osnovu ranijeg prijedloga zakona mi smo uputili svoje sugestije, a povratnu informaciju još uvijek nismo dobili", kazao je za Klix.ba Hasan Alić, predsjednik Sindikata policije MUP-a TK.

O prijedlogu izmjena Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na nekoj od narednih sjednica će raspravljati zastupnici u Kantonalnoj skupštini.