BiH
0

Vlada TK utvrdila ciljevi fiskalne politike za 2012.

FENA
Vlada TK (Foto: Arhiv)
Vlada TK (Foto: Arhiv)
Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj sjednici uputila je kantonalnoj Skupštini na usvajanje Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju proračuna Tuzlanskog kantona za 2011. godinu.

Razlozi donošenja tog Zakona su sadržani u potrebi početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona, te efikasnijeg postupanja u postupcima davanja suglasnosti za nova zapošljavanja kod proračunskih korisnika, a koja su u vezi sa spomenutim izmjenama.

Naime, zbog proširenja nadležnosti određenih ministarstava i preuzimanja resornih oblasti između ministarstava potrebno je izvršiti preuzimanje zaposlenika, sredstava i opreme, te obaviti druge poslove u cilju primjene Zakona.

Za realiziranje dostavljenog Zakona nisu potrebna dodatna financijska sredstva, navodi se u obrazloženju.

Vlada Tuzlanskog kantona na sjednici je utvrdila Smjernice i ciljeve fiskalne politike za 2012. godinu. Pri izradi Smjernica korištene su srednjoročne projekcije, te godišnje procjene prihoda i rashoda.

Taj dokument ima za cilj poboljšanje koordinacije između Vlade Tuzlanskog kantona, općina i izvanproračunskih fondova na pripremi za izradu proračuna za 2012. godinu, te da osigura sveobuhvatan i konsolidiran okvir planiranja rashoda koji pokriva sve nivoe vlasti Tuzlanskog kantona.

Smjernice pokrivaju oblasti makroekonomskih pretpostavki i prognoza, politike prihoda i politike rashoda, i predstavljaju prvi korak u procesu pripreme proračuna za 2012. godinu.

Dokumentacijsku osnovu za izradu Smjernica i ciljeva fiskalne politike Tuzlanskog kantona za 2011. godinu predstavljaju Makroekonomske projekcije 2011-2013. godina koje je izradila Direkcija za ekonomsko planiranje pri Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine i preliminarne projekcije prihoda dostavljenih od strane Federalnog ministarstva financija.

Na sjednici Vlada je ovlastila Fetić Almira, da u ime M.E.P.S. grupacije iz Dubaija (Ujedinjeni Arapski Emirati) može u korist Vlade Tuzlanskog kantona obavljati kontakte i dogovore s predstavnicima različitih kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i zemalja u okruženju koje su zainteresirane za investiranje na prostoru Tuzlanskog kantona i šire, a u cilju njihovog prisustva investicijskoj konferenciji koja će se održati krajem rujna 2011. godine u Tuzli, te da može obavljati kontakte s gospodarskim subjektima u cilju održanja i razvoja avio putničke linije Dubai - Tuzla - Dubai, te promocije i razvoja međusobnih odnosa u oblasti turizma.

Na sjednici je razmatrano Konačno izvješće o izvršenoj reviziji financijskih izvješća kantonalnog proračuna za proteklu godinu. S tim u vezi zadužena su ministarstva da u roku od 15 dana Uredu za internu reviziju dostave prijedloge mjera za otklanjanje uočenih nedostataka u financijskim izvješćima, kako bi Ured sačinio i Vladi dostavio prijedlog Programa mjera za otklanjanje uočenih nedostataka.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je suglasnost na Odluku Upravnog odbora JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantonag o imenovanju direktora Službe. Po toj odluci dužnost direktora i u naredne četiri godine obnašat će Šemso Berbić.