|

Vlada TK šalje policiju u Banoviće zbog vanredne sjednice Skupštine banovićkog RMU

Vlada TK šalje policiju u Banoviće zbog vanredne sjednice Skupštine banovićkog RMU
159
A. K.
15.10.2019. u 13:17
17
komentara
159

dijeljenja
Vlada TK šalje policiju u Banoviće zbog vanredne sjednice Skupštine banovićkog RMU Foto: A. K./Klix.ba
Vanredna sjednica Skupštine dioničara Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići bit će održana u ponedjeljak, 21. oktobra ove godine, a na njoj bi trebali biti imenovani novi članovi Nadzornog odbora. S tim u vezi Vlada Tuzlanskog kantona danas je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i Kantonalnu upravu policije da osigura nesmetano održavanje sjednice na koju će moći ući samo ovlaštene osobe.
Na današnjoj sjednici Kantonalna vlada je donijela zaključak kojim prihvata informaciju Vlade Federacije BiH, a na osnovu koje je poduzela aktivnosti s ciljem osiguranja uslova za nesmetano održavanje desete vanredne sjednice Skupštine privrednog društva RMU Banovići, zakazane za 21. oktobar u prostorijama Radničkog doma u 12 sati.Kantonalna vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i Upravu policije TK da poduzmu sve zakonom propisane mjere i aktivnosti, kako bi se omogućio nesmetan rad i održavanje sjednice Skupštine privrednog društva RMU Banovići, a kako je navedeno, uključujući i angažman policijskih službenika kojim će se osigurati da sjednici prisustvuju samo ovlaštene osobe, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

"Nijedan pojedinac, interesna grupa ili dio teritorije ne mogu biti iznad zakona i države ili izvan ustavno-pravnog poretka kantona, Federacije BiH ili države", rekao je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić.Proteklih dana izuzetno je usijana atmosfera u RMU Banovići zbog imenovanja novog Nadzornog odbora, s obzirom na to da je prethodnom sazivu mandat istekao 30. septembra ove godine. Rudnik je trenutno bez nadzora, a uprava i Općinsko vijeće se skupa s rudarima koji su održali štrajk upozorenja protive odlukama Vlade Federacije BiH.

Upravo je Federalna vlada koja u rudniku ima 69,7 posto vlasničkog udjela, na čelu s premijerom Fadilom Novalićem iz Stranke demokratske akcije (SDA) ranije donijela odluku o razrješenju članova Nadzornog odbora kojim je predsjedavao Emin Haračić. Ovakva odluka bila je samo okidač da uprava rudnika koju predvodi direktor Munever Čergić iz Pokreta demokratske akcije (PDA) javno počne govoriti o stanju u rudniku.Čergić je u nekoliko navrata kazao da rudnički problemi imaju političku pozadinu, a da su oni počeli nastajati nakon što je došlo do raskola između članova SDA i Mirsada Kukića koji je osnovao novu stranku, odnosno PDA.

Čergić je kazao i da RMU Banovići nema nikakve pomoći od Vlade Federacije BiH koju predvodi Novalić, a zbog nepovoljnog ambijenta u rudniku, prstom upire na federalnog premijera uz vrh SDA koju predvodi Bakir Izetbegović.

Zanimljivo je i to da uprava rudnika, Sindikalna organizacija radnika i Općinsko vijeće Banovići u kojem većinu ima PDA djeluju na istom fonu. Svi su protiv prestrukturiranja rudnika na način kako je to osmislila Vlada FBiH, a također se protive i ulasku u koncern Elektroprivrede BiH.Vrijedi kazati i da su RMU Banovići krajem prošlog mjeseca posjetili i federalni inspektori koji su utvrdili određene nepravilnosti u radu, kao što su neizdavanje fiskalnih računa prilikom prodaje uglja, ali i nepostojanje licence za skladištenje goriva.

U vrijeme dok su inspektori "češljali" rudnik Općinsko vijeće Banovića je glasovima većine Safeta Softića i Fadila Novalića proglasilo nepoželjnim osobama u Banovićima.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...