Političke igre?
79

Zbog štrajka rudara u Banovićima smanjena proizvodnja uglja, direktor poručio da neće otpuštati radnike

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Zaposleni u Rudniku mrkog uglja (RMU) Banovići u tri smjene danas održavaju štrajk upozorenja. Ukupno tri sata nerada rezultirat će smanjenjem dnevne proizvodnje uglja, a samim tim i gubicima za rudnik. Dok iz Sindikalne organizacije kažu da podržavaju upravu rudnika, direktor preduzeća ističe da neće dozvoliti otpuštanje radnika, kako se to najavljuje iz Vlade Federacije BiH.
Prva smjena rudara i svih ostalih zaposlenih u banovićkom rudniku jutros su održali jednosatni štrajk upozorenja, a isto će učiniti i druga te treća smjena. Iz Sindikalne organizacije RMU Banovići navode da su se na ovaj korak odlučili zbog zaštite i ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava radnika.

Iz Sindikalne organizacije kao prvi razlog navode to što Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne želi potpisati novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH, kao i to da ne dozvoljava povećanje najniže neto satnice rada, niti povećanje cijene uglja.

Također traže i garanciju za kreditna sredstva vezano za izgradnju Bloka 1 Termoelektrane Banovići, kao i protivljenje Programu o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora kojim se predviđa ulazak rudnika u koncern Elektroprivrede BiH uz smanjenje broja radnika i cijena uglja.

Predsjednik Skupštine Sindikalne organizacije RMU Banovići Zijad Lačić je kazao da su radnici u cijelosti uz upravu, potvrdivši da će zbog današnjeg štrajka u rudniku biti zabilježeni gubitci koje je on ocijenio neznatnim.

"Nadam se da će Vlada FBiH usvojiti naše zaključke, vodeći se time da su rudari najbitniji faktor u sistemu ove države", kazao je Lačić.

Zijad Lačić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zijad Lačić (Foto: A. K./Klix.ba)

On je istakao da je uprava rudnika tražila dodatno zapošljavanje 150 osoba, međutim Federalna vlada je odobrila 140 radna mjesta.

"I po ovome se vidi da Federalna vlada naš zahtjev nije ispunila u cijelosti", kazao je Lačić te dodao da su potezi Sindikalne organizacije RMU Banovići dobili podršku Sindikata radnika rudnika FBiH.

S druge strane direktor banovićkog rudnika Munever Čergić otvoreno je kazao da se nalazi uz radnike, kao i da neće dozvoliti otpuštanja, kako to predviđa Vlada Federacije BiH.

"Sprovođenjem programa do 30. juna iduće godine broj uposlenih će biti drastično manji, a ja kao direktor neću otpustiti nijednog radnika, sve dok redovno izmirujemo obaveze prema državi, dobavljačima i uposlenicima. On (premijer FBiH Fadil Novalić, op.a.) me može smijeniti, to je njegovo pravo, ali mi ne može ništa narediti", rekao je Čergić, potvrdivši da rudnik danas ostvaruje određene gubitke, za koje kaže da će se moći nadoknaditi.

On je naveo da bi usvajanjem Programa o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora kojim se predviđa ulazak rudnika u koncern Elektroprivrede BiH nastala velika šteta.

"Oni ako to usvoje značit će da smo već u koncernu bez naše saglasnosti i ozbiljnih studija te ljudi koji su spremni i sposobni raspravljati i napraviti ono što je najbolje za FBiH. Ako je premijer (Fadil Novalić, op.a.) toliko sposoban da sa svojim savjetnicima to sastavi na sedam ili osam stranica papira, onda im čestitam. Ali, to se tiče svih nas i ako on pogriješi svi mi ćemo ispaštati", rekao je Čergić.

Munever Čergić (Foto: A. K./Klix.ba)
Munever Čergić (Foto: A. K./Klix.ba)

Mišljenja je da da Federalna vlada na čelu s premijerom Fadilom Novalićem ne podržava projekte koji bi se trebali realizirati u banovićkom rudniku. U svemu tome vidi političku pozadinu, a kako je istakao, podrška je izostala i prije nego što je došlo do rascjepa Stranke demokratske akcije (SDA) iz koje je izašao Mirsad Kukić, a koji je potom formirao Pokret demokratske akcije (PDA).

"To je počelo 2016. godine kada smo izgubili podršku premijera Novalića. Oni su već tada pripremali neke stvari, a zbog čega zaista ne znam", nastavio je Čergić.

RMU Banovići trenutno funkcioniše bez nadzora, jer je Nadzornom odboru kojeg je predvodio predsjednik Emin Haračić mandat istekao 30. septembra. Na zahtjev Vlade FBiH za 21. oktobar je zakazana vanredna sjednica Skupštine dioničara društva, a Čergić navodi da trenutno nepostojanje nadzora ne stvara nikakav problem, jer se članovi sastaju svaka tri mjeseca.

Današnji, ujedno i prvi štrajk upozorenja radnika je održan u sedam sati, rudari su se okupili ispred ulaza u jame gdje su boravili sat vremena, nakon čega su se uputili na svoja radna mjesta.

Zanimljivo je da niko od rudara nije želio davati izjave, uz obrazloženje, da je sve već rečeno. Međutim, rečeno, tačnije pročitano je samo ono što se nalazilo na listu papira koji je sastavila Sindikalna organizacija RMU Banovići, a to su zahtjevi upućeni na račun Vlade FBiH.