Odlučilo Općinsko vijeće
243

Safet Softić i Fadil Novalić persone non grata u Banovićima

A. K.
Općinsko vijeće Banovića (Foto: A. K./Klix.ba)
Općinsko vijeće Banovića (Foto: A. K./Klix.ba)
Općinsko vijeće Banovići na današnjoj vanrednoj sjednici usvojilo je zaključak kojim je Safeta Softića i Fadila Novalića iz Stranke demokratske akcije (SDA) proglasilo personom non grata.
Kako je navedeno u obrazloženju zaključka, Softić je personom non grata proglašen jer svojim političkim djelovanjem zaustavlja projekt izgradnje Termoelektrane u Banovićima i razvoj privrednog kolektiva RMU Banovići.

Na ovakav način, istaknuto je, ugrožava egzistenciju svih građana Banovića.

Personom non grata proglašen je i još uvijek aktuelni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, jer, kako je obrazloženo zaključkom, svojim institucionalnim djelovanjem i istupima zaustavlja projekt izgradnje Termoelektrane u Banovićima i razvoj privrednog kolektiva RMU Banovići, a samim tim i lokalne zajednice, čime ugrožava egzistenciju svih građana Banovića.

Za ovakav zaključak bilo je 19 vijećnika iz Pokreta demokratske akcije (PDA), dok su protiv bila dva vijećnika iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Kao što je poznato, Općinsko vijeće Banovića danas je održalo vanrednu sjednicu na kojoj je raspravljalo o aktuelnoj situaciji u RMU Banovići, a nakon odluke Vlade FBiH o razrješenju članova Nadzornog odbora.

Nakon višesatne rasprave Općinsko vijeće je usvojilo set zaključaka kroz koje daje punu podršku Sindikalnoj organizaciji RMU Banovići u borbi za prava rudara za očuvanje svakog radnog mjesta.

Vijećnici traže od Vlade FBiH da u najavljena restruktuiranja rudnika bude aktivno uključena Sindikalna organizacija bez kojeg neće moći biti donošene odluke.

Općinsko vijeće se protivi i bilo kakvim najavama ulaska RMU Banovići u koncern Elektroprivrede BiH do konačnog definisanja odnosa u koncernu i okončanja izgradnje Termoelektrane u Banovićima.

Također, od Vlade FBiH je zatraženo i da dostavi detaljnu informaciju o statusu projekta izgradnje Termoelektrane u Banovićima.