BiH
1

Vlada RS-a i BORS odbijaju zahtjeve veterana, najavljeni novi protesti

FENA
S jednog od protesta ratnih veterana u Banjoj Luci
S jednog od protesta ratnih veterana u Banjoj Luci
Za Vladu Republike Srpske (RS) i Boračku organizaciju RS-a (BORS) nisu prihvatljivi, realni niti legitimni zahtjevi Štaba nezadovoljnih boraca RS-a, čije neprihvatanje će biti razlog za nove proteste koje su najavili za 23. mart u Banjoj Luci.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz kategorički odbija da mu se postavljaju bilo kakvi rokovi za prihvatanje zahtjeva, pa i od predstavnika tih, navodi, struktura, budući da se zna ko je legitimni predstavnik boračkih udruženja u RS.

"Upitajte se ko su im kolovođe, zašto su tamo u parku, ko ih instruiše i imaju li legitimno pravo da nešto traže od BORS-a", rekao je Ćurguz, komenirajući zahtjeve Štaba nezadovoljnih boraca RS-a, koji su u Parku "Mladen Stojanović" u Banjoj Luci organizirali proteste tražeći poboljašnje položaja boračkih kategoija.

Ćurguz tvrdi da ima pripadnika tih kategorija koji su zaista u teškoj situaciji i s pravom su izašli na proteste, ali mu je sporno ko vodi te proteste te da u svojim zatjevima "nisu tražili“ da se poboljša materijalni položaj bivših boraca, borba protiv kriminala i korupcije i drugo.

"Trebaju se maniti ćorava posla", navodi Ćurguz i tvrdi da Štab nezadovoljnih boraca neće uzdrmati legalno izabrano rukovodstvo BORS-a, koje će se mijenjati na predviđen način na izbornoj skupštini.

I predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović tvrdi da neki zahtjevi Štaba nezadovoljnih boraca nisu realni, kao što je ukidanje imuniteta svim političarima, jer je to pitanje regulirano zakonom, kao ni zahtjevi za besplatno školovanje, zdravstvo, što, kaže, nije moguće ni u jednoj zemlji.

Ona ističe u izjavi novinarima da su neki od zahtjeva Štaba nezadovoljnih boraca RS-a politički, ali i dodaje da u Vladi moraju znati ko podnosi zahtjeve i s kim se razgovara, na šta uvijek pristaju, ali na osnovu realnih zahtjeva.

Cvijanović je danas razgovarala s predstavnicima boračkih organizacija, ali ne i s Udruženjem veterana i Štaba nezadovoljnih boraca, što je izazvalo njihovo nezadovoljstvo.

Štab nezadovoljnih boraca RS-a najavio je ranije proteste u Banjoj Luci za 23. mart, ukoliko danas Boračka organizacija RS-a ne prihvati njihove zahtjeve po pitanju djelovanja i izbora u toj organizaciji.

Traže da učestvuju u izborima novog rukovodstva BORS-a i predsjedniku te organizacije Panteliji Ćurguzu predložili su formiranje tijela od 19 odlikovanih nezaposlenih boraca, koje će nadzirati provođenje izbora u BORS-u i dešavanja u općinskim boračkim organizacijama.

"Ukoliko sutra ne bude pozitivan odgovor na naše zahtjeve, nastavit ćemo s protestima", naveo je jučer predstavnik Štaba nezadovoljnih boraca Duško Vukotić.

Ćurguz te zahtjeve odbija, te navodi da nije tačno da su počeli pregovore s predstavnicima tog štaba.