{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši borci RS-a najavili nove proteste u Banjoj Luci

F
15.3.2014. u 19:24
53
27
Bivši borci RS-a najavili nove proteste u Banjoj Luci
53
Bivši borci RS-a najavili nove proteste u Banjoj Luci
Štab nezadovoljnih boraca RS-a najavio je danas nove proteste u Banjoj Luci za 23. mart.
Član ovog štaba Goran Tomić pojašnjava da su se na ovaj korak odlučili, jer je prošao rok od 15 dana, a predstavnici vlasti RS-a nisu ispunili zahtjeve kojima su tražili da se poboljša položaj boračkih kategorija.

Stoga će se ponovo 23. marta u 13.00 sati protestirati u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

Tomić je danas pozvao i sve druge nezadovoljne građane da im se pridruže.

Članovi štaba nezadovoljnih boraca od vlasti, između ostalog, traže da se konačno napravi razliku između boraca i dezertera.

Traže i izmjenu Zakona o pravim boraca, ali i besplatno školovanje i liječenje.

Ponavljaju da će i novi protesti biti mirni i dostojanstveni.

Nezadovoljni bivši borci RS-a su 28.februara protestirali u Banjoj Luci, a ključna poruka protesta je bila da su se predstavnici vlasti, ratni profiteri i tajkuni godinama enormno bogatili, a demobilizirani borci i njihove porodice su postali socijalni slučajevi, što se mora promijeniti.

Tada su saopćili i deset zahtjeva među kojima su smjena predsjednika Boračke organizacije RS-a Pantelije Ćurguza, zahtjev za promjenu zakona o borcima, te revizija boračkih rješenja da bi se „očistili' borački redovi od dezertera.

Među zahtjevima su i besplatna zdravstvena zaštita za boračke kategorije, prednost pri zapošljavanju djece poginulih i demobiliziranih boraca, revizija privatizacije i izrada zakona o porijeklu imovine...

Štab nezadovoljnih boraca dao je tada rok od 15 dana vlastima RS-a za ispunjenje ovih zahtjeva te najavio da ostaju u zasjedanju.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je danas u Zvorniku da shvata da postoji nezadovoljstvo boraca i da Vlada ne bježi od razgovora, ali da nisu dobili njihove zvanične zahtjeve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: