BiH
0

Bivši borci RS-a ne odustaju od sutrašnjih protesta u Banjoj Luci

FENA
S prošlosedmičnih protesta u Banjoj Luci
S prošlosedmičnih protesta u Banjoj Luci
Nezadovoljni bivši borci RS-a, koji su za sutra najavili protestno okupljanje u Parku "Mladen Stojanović“ u Banjoj Luci, kako bi ukazali na loš položaj boračkih kategorija, navode da datum protesta nema nikakve veze s 1. martom.

Ta poruka je odgovor na tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je rekao da je za njega 28. februara, kada je najavljeno protestno okupljanje veterana RS-a uvredljiv datum, jer je to dan kada se održavao referendum za nezavisnost BiH.

Međutim, bivši borci RS-a navode da neće odustati od najavljenih protesta te su ponovili zahtjeve za smjenu aktuelnog rukovodstva Boračke organizacije RS-a.

Na pres-konferenicji u banjalučkom Parku "Mladen Stojanović“, gdje već dva dana štrajkuju glađu dvojica bivših boraca Vojske RS-a, saopćeni su i podaci o kako je rečeno, troškovima rukovodstva BORS-a, čime, kako tvrde, dokazuju rastrošnost rukovodstva te organizacije koju vodi Pantelija Ćurguz.

-Ćurguz je za nas tajkun i nema predaje dok on ne ode s funkcije, pa makar na jedan dan prije nego što mu istekne mandat, zato što ne zaslužuje da nas on predvodi - tvrdi predsjednik Udruženja veterana RS-a Duško Vukotić.

I jedan od nezadovoljnih boraca Goran Tomić najavljuje da će nakon protesta održati plenum boraca koji će donijeti odluke o novom rukovodstvu boraca RS-a.

Ovi bivši borci ponavljaju da od kraja rata "trpe nepravdu i poniženje od strane ratnih i poratnih profitera, koji su ih zbog ličnog bogaćenja gurnuli na samo socijalno dno“.