BiH
0

Bivši borci RS-a najavljuju nove vidove borbe koji se neće svidjeti vlasti

FENA
Predstavnici Udruženja veterana RS (Foto: SRNA)
Predstavnici Udruženja veterana RS (Foto: SRNA)
Štab organizacije nezadovoljnih bivših boraca RS-a ponovo traži ostavku predsjednika Boračke organizacije RS-a Pantelije Ćurguza, a ukoliko se ne dogodi najavljuju i druge vidove borbe za svoja prava, koji se, kako tvrde, neće svidjeti vlasti.

Međutim, nisu otkrili šta to podrazumijeva, dodajući da sigurno neće ugroziti Ustav RS-a.

Budući da se predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz oglušio o njihove ranije zahtjeve da podnese ostavku, odlučili su danas da pozovu predsjedništvo i članove Skupštine BORS-a da daju ostavke na svoje funkcije i time omoguće da rukovođenje tom organizacijom preuzme povjereništvo koje će biti izabrano po formiranju tzv.svečanog stroja od strane boraca koji će biti prisutni u parku "Mladen Stojanović“, odnosno plenumom.

Jedan od boraca Goran Tomić danas je na pres-konferenciji u ovom banjalučkom parku, iume ovog štaba organizacije nezadovoljnih boraca, pozvao sve bivše borce RS-a da im se priključe u svečanom stroju 28. februara.

Taj vid izražavanja nezadovoljstva bio je planiran za subotu, 22. februara, ali je odgođen.

"Ovaj put nema odgađanja. Stroj će se formirati u petak, 28. februara u 13 sati", tvrdi Tomić.

Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni do tada, Štab ove organizacije je odlučio da će i njihovi saborci prekinuti štrajk glađu, jer je to iznurivanje pojedinca i odlučit će se, kaže, na druge vidove borbe.

"Ti vidovi borbe će se daleko manje svidjeti aktulenoj vlasti i njihovim slugama", tvrdi Tomić.

Kaže da su bivši borci RS-a poniženi i obespravljeni, a u tome ga je podržao i Duško Vukotić, predsjednik Udruženja veterana RS-a koji je na istoj pres-konferenciji ponovo odbacio Ćurguzove optužbe da je ostvarivao određena prava na koja nije imao osnova.

Spreman je, tvrdi, da vrati sve za šta se utvrdi da je nelegalno stekao, ali i dodaje da Ćurguz mora da odgovara za ono "što je nakon rata uzeo od RS“, kao i i svi oni koji su na račun boraca stekli veliko bogastvo.

"Želimo da probudimo svijest građana i da svi oni koji su prekršili zakon idu u zatvor", naveo je Vukotić.

Dodaje i da je očekivao određeno prozivanje, ali i da ih niko dosad nije kontaktirao od predstavnika vlasti ili rukovodstva BORS-a s ciljem da se razgovara o rješavanju boračkih pitanja u RS.