{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada KS zdravstvenim radnicima ponudila satnicu 2,57 KM, ali na to nisu pristali

18.10.2017. u 16:21
259
157
Vlada KS zdravstvenim radnicima ponudila satnicu 2,57 KM, ali na to nisu pristali
259
Vlada KS zdravstvenim radnicima ponudila satnicu 2,57 KM, ali na to nisu pristali
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
Sindikat radnika u zdravstvu KS i Vlada Kantona Sarajevo ni iz drugog pokušaja nisu uspjeli postići dogovor o povećanju satnice, zbog čega su zdravstveni radnici 13. oktobra stupili u štrajk. Umjesto prvobitnih 2,50 KM, Vlada je ovog puta ponudila 2,57 KM, a kada Sindikat nije pristao ni na tu satnicu, Vlada se pozvala na Federalni granski kolektivni ugovor i poručila da je prema njemu satnica 2,35 KM. Sindikat traži satnicu od 2,75 KM.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Uporno spominju da imaju 15 miliona KM, kao da im trebamo čestitati na tome, a za 22 godine su urušili sve u ovoj državi i sada kažu da smo mi problematični, nerealni i da nismo fleksibilni. Prije početka razgovora satnica u KS je bila 2,28 KM, a sada ćemo dobiti cijelih sedam feninga više, toliko brinu o zdravstvu. Skinuli su minuli rad s 0,5 na 0,4 feninga, na 40 sati sedmičnog rada zakonski ide 37,5 KM i tu se uzima novac, uzima se na satnici. Sada su kao džoker povukli Federalni granski kolektivni ugovor kojem su davno trebali dati saglasnost u Skupštini KS i dat će nam satnicu koja je na nivou FBiH", kazao nam je doktor Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Ističe da se štrajk nastavlja do daljnjeg, odnosno dok ne bude postojao granski kolektivni ugovor na nivou kantona.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS
Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS


"Sad opet pričaju o povećanju koeficijenta doktorima, a ne svim uposlenicima linearno. To je jedna perfidna igra, jer ako imamo zadovoljnog doktora, a svi ostali su nezadovoljni, ne znam koliko to može funkcionisati. Rekli su nam i da će osigurati liječenje kod privatnika, da će s njima potpisati ugovore. Pa šta su do sada radili nego novac iz javnog sektora prebacivali u privatni. Milioni maraka idu iz javnog u privatni sektor svake godine, ništa novo se neće desiti", tvrdi Selimić.

Podsjećamo, tokom štrajka Sindikata radnika u zdravstvu KS, koji je počeo krajem prošle sedmice, zdravstvene ustanove primaju samo hitne slučajeve, a u štrajku ne učestvuju Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija i apoteke te Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Iz Vlade KS i ranije su poručili da ne mogu udovoljiti zahtjevima Sindikata jer nemaju dovoljno novca u budžetu, odnosno da je za satnicu koju zdravstveni radnici traže potrebno 40 miliona KM, a Vlada ima 15 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: