"Ispitati zakonske akte"
0

Vlada KS se izvinila građanima Sarajeva za nerede

Piše: N. J.
Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS
Povodom navijačkih nereda na Grbavici Vlada Kantona Sarajevo je na početku današnje 35. redovne sjednice oštro osudila ove događaje, te građanima Sarajeva uputila izraze iskrenog žaljenja zbog nastalih posljedica po ljudsko zdravlje i učinjene materijalne štete.

S obzirom na podijeljenu normativnu nadležnost, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici uputila i inicijativu svim instancama vlasti da se postojeći zakonski akti dodatno ispitaju, te da se nedostajući normativi što prije izrade i donesu, kako bi se budući slični događaji mogli održati bez ovakvih nemilih scena.

Vlada je zadužila Koordinaciono tijelo KS za davanje preporuka za sistemsko programiranje aktivnosti na polju “Reakcije na nasilje u svakodnevnom životu” da u saradnji sa MUP-om KS, zaštitarskom agencijom i organizatorima iz FK Željezničar detaljno ispita ovaj događaj i sačini stručnu analizu, kako bi se izvukle najbolje pouke i utvrdili konkretni uzroci nastanka navijačkih nereda.

Ovom prilikom, Vlada je odala priznanje svim pripadnicima MUP-a KS, koji su sinoć "spriječili veću eskalaciju ovih sukoba, te na taj način onemogućili nastanak ozbiljnijih posljedica". Najavljeno je da će Vlada Kantona Sarajevo, kroz interresornu saradnju ministarstava, nastaviti prioritetno raditi na boljem opremanju policijskih jedinica.