BiH
0

Vlada KS osudila napad na Ambasadu SAD-a i građane KS

FENA
Detalj sa vanredne sjednice (Foto: Vlada KS)
Detalj sa vanredne sjednice (Foto: Vlada KS)
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić i načelnik Sektora uniformisane policije Uprave policije MUP-a KS Jasmin Idrizović izvijestili su na vanrednoj sjednici Vlade KS premijera i članove Vlade o detaljima vezanim za današnji teroristički akt na objekt Ambasade SAD-a i građane koji su se u tom trenutku zadesili na širem lokalitetu Marijin-Dvora u Sarajevu.

Prisutne članove Vlade je i ministar zdravstva Zlatko Vuković izvijestio o stanju ranjenog policajca, koji se nalazi van životne opasnosti.

Nakon toga, Vlada KS je najoštrije osudila teroristički napad na Ambasadu SAD-a i na građane KS.

“Ovaj teroristički čin je napad na mir u Sarajevu, te se ne može napraviti razlika između onih koji su od 1992. do 1995. godine pucali na ovaj grad i vinovnika i nalogodavaca ovog terorističkog napada. Ovo nije pucanj samo na Ambasadu SAD-a i državu koju ona predstavlja, nego i atak na državu Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopćenju sa sjednice Vlade KS-a.

Vlada KS izrazila je čvrsto opredjeljenje za borbu protiv terorizma i ideologije koja stoji iza ovog gnusnog čina, uperenog protiv života nedužnih građana, te uvjerava građane i javnost da u Sarajevu nema i neće biti mjesta za sve one koji podržavaju takvu ideologiju.

"Vlada KS pruža punu podršku MUP-u KS i ostalim organima sigurnosti za beskompromisnu borbu s terorizmom i svim oblicima radikalizma. Vlada će u najkraćem mogućem roku poduzeti sve iz svoje nadležnosti, uključujući i izmjene zakonskih okvira, kako bi se stvorio funkcionalniji, odgovorniji i upravljiviji sigurnosni aparat", saopćeno je.

Članovi Vlade Kantona Sarajevo uputili su izraze dubokog žaljenja građanima KS i zaposlenicima Ambasade SAD-a zbog ovog gnusnog čina.

Dogovoreno je i da će, čim to bude moguće, predstavnici Vlade KS posjetiti ranjenog policajca smještenog u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”, saopćeno je iz Press službe KS.