SDP BiH
0

Napad na ambasadu SAD-a je i atak na državu BiH

FENA
Socijaldemokratska partije BiH (SDPBiH) najoštrije osuđuje teroristički napad na Ambasadu SAD i građane Sarajeva.

SDPBiH u saopćenju navodi da to nije samo pucanj na Ambasadu SAD-a i državu koju ona predstavlja, nego i atak na državu Bosnu i Hercegovinu.

"SDP izražava čvrsto opredjeljenje za borbu protiv terorizma, radikalizma i ideologije koja stoji iza ovog napada uperenog protiv života nedužnih građana. U Bosni i Hercegovini nema i neće biti mjesta za sve one koji podržavaju ovakve ideologije. Pružamo punu podršku sigurnosnim organima Bosne i Hercegovine u beskompromisnoj borbi protiv svih oblika radikalizma i terorizma. Ovaj teroristički čin je pucanj u mir u Sarajevu i nema razlike između onih koji su rušili Sarajevo '92.-'95. i izvršilaca i nalogodavaca ovog gnusnog napada", stoji u saopćenju SDP-a BiH.

SDP će, kako se navodi, na svim nivoima vlasti u kojima učestvuje, u najkraćem roku, poduzeti sve da se mijenja zakonski okvir kako bi se stvorio funkcionalniji, odgovorniji i upravljiviji sigurnosni aparat.

"Borba protiv terorizma i radikalizma može biti uspješna samo ako je zajednička, jer ovo što se danas dogodilo dvojici pripadnika policijskih snaga i građanima Sarajeva može se dogoditi svakome u našoj zemlji ako dopustimo da ova pojava pusti korijenje. Oni koji su danas pucali na ambasadu SAD-a i oni koji su iza njih stajali, nisu Bosna i Hercegovina. Oni nedužni ljudi koji su danas ranjeni ili su mogli biti nevine žrtve su Bosna i Hercegovina. Zato država u punom kapacitetu mora stati u svoju odbranu kao i u odbranu svakog njenog građanina", kaže se u saopćenju SDP-a.

SDP, također, izražava suosjećanje sa ranjenim pripadnicima policijskih snaga i njihovim porodicama te poziva građane da ne pristanu na zastrašivanje i da nastave sa svojim životima kao i dosad, "jer bi sve drugo predstavljalo uspjeh terorista".