BiH
0

Komšić: Napad na Ambasadu SAD-a je napad na BiH i njene građane

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje teroristički akt napada na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, koji se dogodio u poslijepodnevnim satima.

"Napad na Ambasadu SAD-a je istovremeno napad na Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, kao i na sve zajedničke vrijednosti i uvjerenja. Naša zemlja nije utočište terorista, niti naša zemlja i naši narodi podržavaju bilo šta što može ugrožavati mir, sigurnost i bilo čiji život. Prema prvim informacijama, napadač na Ambasadu SAD-a je strani državljanin koji je odranije poznat organima sigurnosti i to ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u drugim državama. Nažalost, u ovom napadu je ranjen bosanskohercegovački policajac koji je radio na osiguranju zgrade Ambasade, ali je, prema dostupnim informacijama, van životne opasnosti", kazao je Komšić.

"Ovaj teroristički akt se dogodio kada u BiH borave i ministri vanjskih poslova Izraela i Palestine, u specifičnom danu, a vjerovatno u namjeri da se ozbiljno poljulja ugled Bosne i Hercegovine kao sigurne zemlje. Službe sigurnosti, kao i sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini, sposobne su garantovati sigurnost svim američkim građanima, kao i diplomatskim predstavnicima, te su spremne preduzeti sve mjere da bi se ta sigurnost ostvarila", navodi se u saopštenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić posjetio je u bolnici povrijeđenog djelatnika policije. Tokom večeri susreo se sa američkim ambasadorom u našoj zemlji i izrazio žaljenje zbog onoga što se dogodilo. Predsjedavajući Komšić ima povjerenje i daje podršku organima sigurnosti BiH u otkrivanju svih detalja vezanih za ovaj teroristički napad i njegovu pozadinu.