Sjednica Gradskog vijeća
0

Vijećnici traže vraćanje ovlasti policiji

FENA
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas su na sjednici primili k znanju nekoliko informacija, među kojima je i ona o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira te saobraćaja na području Grada Sarajeva za period od januara do septembra ove godine.

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić informirao je vijećnike o smanjenju krivičnih djela, kao i o smanjenju podnesenih prekršajnih naloga i krivičnih djela koja su počinili maloljetnici, ali i o povećanju uhapšenih osoba, saobraćajnih nesreća, napada na ovlaštene osobe itd.

"Policijske snage su u ovom izvještajnom periodu zaplijenile 75 kilograma narkotika, a zabilježeno je najviše krivičnih djela protiv imovine, ali broj otuđenih vozila znatno je smanjen", dodao je komesar.

Međutim, najviše diskusije među vijećnicima izazvali su sukobi koji su izbili uoči odigravanja prijateljske utakmice Željezničar - Hajduk, koji su za posljedicu imali ogromnu materijalnu štetu.

Ćosić je kazao vijećnicima da su policijske snage poduzele sve mjere i radnje na vrijeme te da su zahvaljujući tome spriječene još veće posljedice, naglašavajući da još ne postoji zakon o huliganstvu koji bi dodatno olakšao posao policiji.

"Imao sam namjeru oformiti jedinicu za kontrolu nemira u kojoj bi bilo 350 obučenih službenika, ali moram vas obavijestiti da mi za to nemamo potrebne uniforme, šljemove, štitnike, 'kornjače', hemijsko oružje i municiju, vodene topove, oklopni transporter itd.", ističe Ćosić.

Zastupnik SDP-a BiH Hasan Hodžić potom je predložio da se budžetom za 2012. godinu izdvoji od 300.000 do 500.000 KM za opremanje ove specijalne jedinice te da se vrate ovlasti policajcima.

Vijećnik Stranke za BiH i predsjednik Upravnog odbora FK ''Željezničar'' Sarajevo Gradimir Gojer kazao je da su ovi neredi pripremani izvan Sarajeva te da su izmješteni u Sarajevo koje je trebalo biti prikazano kao mjesto političko-nacionalnog djelovanja.

Vijećnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Igor Stojanović smatra da nije u pitanju samo neopremljenost policije nego i mnogo drugih faktora, a upitao je i ko će obeštetiti navijače koji su platili kartu za utakmicu i građane čiji su automobili i izlozi oštećeni.

Gojer je kazao da će uskoro biti organizirana prijateljska utakmica koju će moći gledati svi oni koji su kupili kartu za utakmicu Željezničar - Hajduk te da fudbalski klub ne snosi odgovornost za oštećenu imovinu građana.