Susret Željezničar-Hajduk
0

FOTO+VIDEO / Žestoki navijački sukobi, utakmica otkazana

Piše: E. G.
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Utakmica koja je trebala biti prijateljska između Hajduka i Željezničara završila je prije i nego je počela. Nakon nereda na i oko stadiona Grbavica odlučeno je da igrači ipak neće izaći na teren. Prema informacijama iz MUP-a, KCUS-a i Hitne pomoći, povrijeđeno je 10 navijača i dva policajca, od kojih je jednom slomljena ruka.

Prvobitno su navijači Hajduka, uglavnom iz BiH, ušli na jug te počeli uništavati postavljenu koreografiju domaćih navijača i palili transparente, nakon čega je došlo do tuče između njih i navijača Željezničara.

Sve je kulminiralo u naselju Socijalno koje je udaljeno nekoliko stotina metara od stadiona Grbavica, kada su se sukobile dvije navijačke grupe.

Navijači Hajduka i Željezničara su se sukobili kod mosta kod "Elektroprivrede". Tri kombija i nekoliko automobila navijača Hajduka su napadnuti na ovoj lokaciji, a potom je došlo do opšte tuče koja je trajala desetak minuta. Ukupno je oštećeno 14 vozila.

Prave ulične borbe trajale su oko 35 minuta, a očevici kažu da su letjele flaše, baklje, kamenje, da bi policija na kraju uspjela razdvojiti suprotstavljene grupe.

Građani koji su bili u blizini kažu da su scene nasilja nisu bile nimalo bezazlene. Navodno, danas se čula i pucnjava kod "Elektroprivrede" mada ova informacija nije potvrđena.

Jake policijske snage su smirile situaciju na kraju, a doktori iz Hitne pomoći su imali pune ruke posla. Kako smo saznali sukobljene navijačke grupe su bacale kamenje i na vozila Hitne pomoći onemogućavajući ih da rade svoj posao.

Prvobitno je utakmica bila odgođena za 19 sati, mada je trebala početi u 18.30, ali je na kraju odlučeno da se nikako ne odigra zbog sigurnosnih razloga. Prema nezvaničnim informacijama uprava i igrači Hajduka su dobili prijetnje da ne smiju početi sa utakmicom, jer će imati probleme po povratku kući.

Kako je za Sarajevo-x.com rekla Biljana Jandrić, portparolka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u Kliniku za urgentnu medicinu je dovezeno šest osoba koje uglavnom imaju posjekotine, ali im se stepen povreda još uvijek utvrđuje. Nekoliko povrijeđenih osoba je zbrinuto i u blizini stadiona na Grbavici, dok su neki prevezeni u Opću bolnicu "Dr. Abdulah Nakaš".

Kako je novinarima rekao portparol MUP-a KS navijači Hajduka su u pratnji policije Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona ispraćeni iz Sarajeva.

Kolona autobusa, kombija i automobila sa navijačima Nogometnog kluba Hajduk iz Splita kamenovana je tokom prolaska kroz Konjic, ali vozila se nisu zaustavljala - izjavio je Srni komesar policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Amir Begić.

On je rekao da je kolona Konjic i Jablanicu prošla pod jakom policijskom pratnjom i da se kreću prema Mostaru i Metkoviću i da su i dalje pod jakom policijskom pratnjom.