BiH
7

Vlada KS preporučuje odgađanje skupova i manifestacija

FENA
Vlada Kantona Sarajevo danas je, na vanrednoj sjednici, uputila preporuku za odgađanje svih skupova i manifestacija čije održavanje nije u cilju prevazilaženja trenutne situacije i za čiju je realizaciju potrebno dodatno angažovanje civilne zaštite, policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca.

Kako je na snazi Odluka Vlade FBiH o proglašenju stanja prirodne nesreće, jedinice su u svom punom kapacitetu stavljene na raspolaganje zaštiti stanovništva i materijalnih dobara te saniranju posljedica poplava u Kantonu Sarajevo i čitavoj Bosni i Hercegovini.

U toku sutrašnjeg dana, po nalogu Vlade, Štab Civilne zaštite KS-a i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a će, po podacima koje su škole dužne dostaviti, osigurati djeci sa ugroženih područja nedostajuće udžbenike i ostali školski pribor.

Štab civilne zaštite KS-a će, u koordinaciji sa svim sarajevskim općinama, sačiniti evidencije o broju i stanju poplavljenih i uništenih objekata, broju evakuisanog stanovništva te precizirati tačne lokacije njihovog trenutnog smještaja, kako bi se pristigla pomoć u hrani, odjeći i lijekovima korektno distribuirala i kako bi se pristupilo rješavanju njihovog dugoročnijeg zbrinjavanja.

Od važnosti za uspostavljanje redovnog snabdijevanja stanovništva vodom, strujom, gasom jeste tačna evidencija svih kvarova na infrastrukturnim mrežama kako bi se osigurali alternativni izvori do njihove sanacije, što je jedan od zadataka komunalnih preduzeća i Štaba civilne zaštite.

Građani trebaju obratiti posebnu pažnju na informacije i uputstva koja se odnose na postupanja nakon poplava, na ispravnosti vode i izvorišta, kao i izvještaje o epidemiološkoj situaciji u KS-u te postupati u skladu sa preporukama nadležnih institucija.

Vlada upućuje zahvalnost svim stanovnicima Kantona Sarajevo na iskazanom visokom stepenu samozaštite i samorganizovanosti, na pomoći i solidarnosti koju su pokazivali u zaštiti života i imovine, u prikupljanju i pružanju svake pomoći ugroženim na čitavom teritoriju BiH, saopćila je Pres-služba KS-a.