BiH
34

Na području KS aktivirano 560 klizišta, stručnjaci na terenima

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Edin Smajić i Muhamed Kozadra (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Poplave i klizišta koja su zadesila područje Kantona Sarajevo ostavile su 354 osobe bez krova nad glavom. Većina su zbrinuti u privatnim smještajima ili hotelima. Načelnici općina Kantona Sarajevo održali su danas u zgradi Općine Vogošća sastanak s dopremijerom KS Muhamedom Kozadrom gdje su dogovorili mjere u pravcu kojih će djelovati ubuduće.

"U odnosu na druga mjesta KS je dobro prošao. Poplavljena su 384 objekta, od kojih je 300 stambenih, a aktivirano je 560 klizišta. U narednom periodu nulti prioritet su higijensko - epidemiološke mjere, a potom raditi na dugoročnom osiguranju porodica bez krova nad glavom.

Radit će se na osiguravanju lokacija za izgradnju novih stambenih jedinica, a sredstva će se izdvojiti dio iz budžeta, donacija i kreditnih linija koje su već aktuelne. Sutra ćemo na Skupštini KS predložiti formiranje fonda za izgradnju tih objekata. Također, stručne ekipe već rade aktivno na snimanju terena i dat će prijedlog rješenja", rekao je ministar finansija KS Kozadra.

Na području općine Vogošća evakuirane su 252 osobe, od kojih je 172 u Domu Crvenog križa, a ostali u hotelima i motelima.

"Od 200 registrovanih, 17 su u vrlo opasnoj zoni i stanovništvo je iseljeno. Hvala Bogu nije bilo stradalih. Ali u Svrakama smo dva dana vršili pritisak na ljude da izađu iz kuća. To su ljudi koji su preživjeli agresiju i jedva sagradili kuće. Sad im je trebalo reći da ponovo ostaju bez kuća", rekao je načelnik općine Vogošća Edin Smajić.

Djeci iz ugroženih područja ove općine od jutros je organizovan prevoz do školskih ustanova. Velik e su štete načinjene u infrastrukturi. Sreća je da nema opasnosti od mina.

Na današnjoj konferenciji za novinare istaknuto je da trenutno na računu Civilne zaštite KS ima 3,590.000 KM i to će skupa sa kombinovanim drugim sredstvima biti utrošeno na saniranje šteta. Štete se još procjenjuju, ali već sada je jasno da je riječ o višemilionskim gubicima.

Ministar i svi načelnici zahvalili su svim građanima KS, kao i ljudima koji su učestvovali u akcijama spašavanja i prikupljanja pomoći za ugrožene sugrađane.