{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlade KS održala sjednicu, dogovorena pomoć za stanovnike ugroženih područja

F
16.5.2014. u 19:14
2
3
Vlade KS održala sjednicu, dogovorena pomoć za stanovnike ugroženih područja
2
Vlade KS održala sjednicu, dogovorena pomoć za stanovnike ugroženih područja
Klizište u Svrakama (Foto: Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo je danas popodne u prostorijama Općine Vogošća održala vanrednu sjednicu na kojem je načelnik Štaba civilne zaštite KS Mustafa Kovač upoznao Vladu o najnovijim informacijima o stanju i posljedicama elementarnih nepogoda na području Kantona Sarajevo.
Općina Vogošća je jedina općina u Kantonu Sarajevo koja je proglasila stanje prirodne nesreće s obzirom da su se pored plavljenja njenih područja nakon obilnih padavina pokrenula i brojna klizišta, zbog čega je bila neohodna evakuacija stanovništva.

Vlada je danas razmatrala mogućnosti njihovog privremenog smještaja, te je Vlada zadužila Ministarstvo stambene politike i Ministarstvo za boračka pitanja da pripreme moguće prijedloge za privremeni smještaj iseljenih porodica sa ugroženih područja.

Nakon što se napravi potpunija evidencija najugroženijih, Vlada će poduzimati mjere i dati svoje učešće u trajnjom zbrinjavanju porodica koje su ostale bez svojih domova.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice dobilo je zaduženje da u saradnji sa Direkcijom za robne rezerve obezbijedi pakete pomoći za najugroženije naše sugrađane, kao i najmanje jedan topli obrok u javnim kuhinjama u Kantonu.

Vlada će radi ubrzanja procedura javnih nabavki, odrediti najhitnije projekte u smislu nabavke roba i usluga za sanaciju nastalih šteta prouzrokovanih poplavama na području Kantona.

Vlada podsjeća da su svi privredni subjekti na području Kanotna Sarajevo u obavezi da poduzimaju sve mjere samozaštite, kao i mjere sanacije i otklanjanja šteta uzrokovanih elementarnim nepogodama.

Vlada je još jednom dala svoju podršku svim jedinicama civilne zaštite, vatrogascima, policajcima i svima koji su doprinijeli spasavanju ljudi i materijalnih dobara u protekla tri dana.

Također, u granicama svojih mogućnosti, Vlada Kantona Sarajevo će pružati pomoć najugroženijim i na ostalim područjima Bosne i Hercegovine bilo da se radi o zdravstvenoj zaštiti, najnužnijim lijekovima ili drugoj potrebnoj opremi, saopćila je Press služba Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: