{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlade KS održala sjednicu, dogovorena pomoć za stanovnike ugroženih područja

F
16.5.2014. u 19:14
2
3
Vlade KS održala sjednicu, dogovorena pomoć za stanovnike ugroženih područja
2
Vlade KS održala sjednicu, dogovorena pomoć za stanovnike ugroženih područja
Klizište u Svrakama (Foto: Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo je danas popodne u prostorijama Općine Vogošća održala vanrednu sjednicu na kojem je načelnik Štaba civilne zaštite KS Mustafa Kovač upoznao Vladu o najnovijim informacijima o stanju i posljedicama elementarnih nepogoda na području Kantona Sarajevo.
Općina Vogošća je jedina općina u Kantonu Sarajevo koja je proglasila stanje prirodne nesreće s obzirom da su se pored plavljenja njenih područja nakon obilnih padavina pokrenula i brojna klizišta, zbog čega je bila neohodna evakuacija stanovništva.

Vlada je danas razmatrala mogućnosti njihovog privremenog smještaja, te je Vlada zadužila Ministarstvo stambene politike i Ministarstvo za boračka pitanja da pripreme moguće prijedloge za privremeni smještaj iseljenih porodica sa ugroženih područja.

Nakon što se napravi potpunija evidencija najugroženijih, Vlada će poduzimati mjere i dati svoje učešće u trajnjom zbrinjavanju porodica koje su ostale bez svojih domova.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice dobilo je zaduženje da u saradnji sa Direkcijom za robne rezerve obezbijedi pakete pomoći za najugroženije naše sugrađane, kao i najmanje jedan topli obrok u javnim kuhinjama u Kantonu.

Vlada će radi ubrzanja procedura javnih nabavki, odrediti najhitnije projekte u smislu nabavke roba i usluga za sanaciju nastalih šteta prouzrokovanih poplavama na području Kantona.

Vlada podsjeća da su svi privredni subjekti na području Kanotna Sarajevo u obavezi da poduzimaju sve mjere samozaštite, kao i mjere sanacije i otklanjanja šteta uzrokovanih elementarnim nepogodama.

Vlada je još jednom dala svoju podršku svim jedinicama civilne zaštite, vatrogascima, policajcima i svima koji su doprinijeli spasavanju ljudi i materijalnih dobara u protekla tri dana.

Također, u granicama svojih mogućnosti, Vlada Kantona Sarajevo će pružati pomoć najugroženijim i na ostalim područjima Bosne i Hercegovine bilo da se radi o zdravstvenoj zaštiti, najnužnijim lijekovima ili drugoj potrebnoj opremi, saopćila je Press služba Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: