BiH
534

Nema obustave nastave u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
U povodu alarmantne situacije na području Kantona Sarajevo izazvane obilnim padavinama i plavljenjem pojedinih područja Kantona Sarajevo, Vlada KS održala je večeras 26. vanrednu sjednicu na kojoj je, između ostalog, zaključeno da direktori škola na području KS samostalno donesu odluke o daljem odvijanju nastave.

Kako je za Klix.ba rekla Lamija Bojadžić, šefica Press službe Vlade KS, direktori škola će uz konsultacije sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS samostalno procijeniti sigurnosnu situaciju i skladu s njom donijeti odluku o obustavi nastavnog procesa.

Na večerašnjoj sjednici komandant Štaba civilne zaštite KS Zlatko Petrović i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Mustafa Kovač informisali su članove Vlade o aktuelnoj situaciji na terenu te o svim informacijama koje je Operativni centar Štaba civilne zaštite prikupio u toku današnjeg dana.

Naglašeno je da su nadležni subjekti u ugroženim zonama dužni u narednom periodu poduzeti sve mjere zaštite stanovništva i materijalnih dobara od poplava, a s tim ciljem Štab civilne zaštite KS će nastaviti sa koordinacijom komunalnih javnih preduzeća. Kako bi se zaštitila komunalna infrastruktura i najugroženiji riječni tokovi svoj puni doprinos moraju dati i štabovi civilne zaštite komunalnih javnih preduzeća.

Također, Vlada zahtijeva od JP "Autoceste FBiH“ da utvrdi i evidentira sve kritične tačke hidronivelacije nastale izgradnjom Sarajevske obilaznice kao i da ih u nastavku izgradnje otkloni.

Na osnovu procjene Štaba civilne zaštite KS Vlada će pratiti i poduzimati sve potrebne mjere na zaštiti od poplava a u skladu sa aktuelnom situacijom i informacijama sa terena. O stanju na područjima najugroženijim trenutnim poplavama, kao i poduzimanju mjera na zaštiti stanovništva i materijalnih dobara javnost će blagovremeno obavještavati Štab civilne zaštite putem Operativnog centra.