BiH
106

Za sada nema prekida nastave u Kantonu Sarajevo

Piše: E. G.
Doglodi (Foto: Feđa Krvavac/klix.ba)
Doglodi (Foto: Feđa Krvavac/klix.ba)
Bez obzira na poplave odziv djece u školama u Kantonu Sarajevo je zadovoljavajući, rečeno je za Klix.ba u Ministarstvu obrazovanja.

"Tu prvenstveno mislimo na srednje škole, jer djeca iz udaljenih naselja koja su poplavljena i dolaze u centar grada u školu. Obustava nastave nije bilo. Jučer je u nekim dijelovima KS bila skraćena nastava. Shodno instrukcijama koje je Ministarstvo dalo jučer direktorima osnovnih i srednjih škola, oni i postupaju tako da djecu koja žive daleko puste ranije kućama", kazala je za Klix.ba Lamija Husić, stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Djeca koja se ne pojave u školi u drugoj smjeni zbog toga što žive u ugroženim područjima će dobiti opravdane školske sate, pojašnjavaju u Ministarstvu.

"Mi u ovom trenutku još uvijek nemamo proglašeno vanredno stanje, odnosno stanje elementarne nepogode u Kantonu Sarajevo, ako do toga dođe onda se eventualno može donijeti odluka o obustavljanju nastavnog procesa. Nigdje nije situcija takva da bi nastavni proces bio ugrožen. Prema našim saznanjima sa terenima od predškolskih ustanova je jedino vrtić 'Pčelica' onesposobljen i djeca su prebačena u vrtić 'Biseri' na Kovačima", kaže Husić.

Jedino je Osnovna škola Srednje za sutra najavila da neće imati nastavu, jer se rijeka koja se nalazi u neposrednoj blizini izlila.

Šesta osnovna škola i Osnovna škola Dobroševići jučer nisu imale nastavu u popodnevnoj smjeni.

Ukoliko dođe do prekida nastave u KS ili u dijelovima KS roditelji, djea i nastavnici će biti na vrijeme obaviješteni.