BiH
1

Vlada FBiH utvrdila sedam amandmana na Prijedlog zakona o penzionisanju boraca

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) utvrdila je danas sedam amandmana na prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju boraca proteklog rata, od kojih se četiri odnose na propisivanje rokova za podnošenje zahtjeva i obračun penzija za postojeće korisnike povoljnijih penzija.

Među novoponuđenim rješenjima se nalazi i to da će korisnici prava na povoljniju penziju iz člana 3. federalnom Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje dostaviti dokumentaciju na osnovu koje dokazuju osnovanost prava na penziju, te podnijeti zahtjev za njen obračun u skladu sa ovim zakonom, najkasnije u roku od 45 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

Iz Vlade FBiH saopšteno je da je Federalni zavod obavezan u roku od 60 dana od dana prijema zahtjeva provesti postupak i donijeti nova rješenja korisnicima.

Isplata postojećem korisniku pripada od 1. augusta 2013. godine, čime se želi postići da svim postojećim korisnicima isplata penzije počne u isto vrijeme, kako bi bila izbjegnuta diskriminacija.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za nove korisnike ističe zaključno sa 1. decembrom 2013. godine. Ovaj rok ne odnosi se na demobilisane borce za koje nema temporalne odrednice važenje mogućnosti podnošenja zahtjeva.

S obzirom da je početak isplate penzija novim korisnicima prema ovom zakonu predviđen od 1. januara 2014. godine, izuzev bivših pripadnika Oružanih snaga BiH kojim penzije teku od dana izdavanja rješenja, sprečava se diskriminacija da se nekome penzija počne isplaćivati ranije u odnosu na druge.

U jednom od amandmana se navodi da nivo godišnjeg povećanja pojedinačnih penzija neće premašiti stopu inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena iz prethodne godine, uzimajući u obzir da iznos pojedinačnih penzija ne može biti manji od najniže, u smislu približavanja prosjeka penzija ostvarenih po ovom zakonu prosjeku starosne penzije ostvarene po Zakonu o PIO.

Bit će ostavljena mogućnost upotrebe obračunskih koeficijenata kako bi se garantovalo da iznos planiran budžetom FBiH za ove namjene ne bude premašen, a što je definisano i Zakonom o budžetima u FBiH.

Amandmani, koji su usaglašeni sa Misijom MMF-a postaju sastavni dio Prijedloga zakona.

Vlada je Parlamentu uputila prijedlog da ovaj zakon razmatra po hitnoj proceduri, što je i zahtjev federalnog Parlamenta.

Vlada FBiH zaključila je danas da ukupnom stanju u "Željeznicama FBiH", čijoj konsolidaciji treba doprinijeti i Akcioni plan, treba posvetiti posebnu tematsku sjednicu, kako bi bili sagledani svi aspekti poslovanja.

O ovom će biti raspravljano na posebnoj tematskoj sjednici Vlade, koja će, predviđeno je, biti održana početkom naredne sedmice.

Konstatovano je da je pitanje "Željeznica FBiH" kompleksno i da ne može biti riješeno samo kroz izmjene i dopune Zakona o finansijskoj konsolidaciji ovog javnog preduzeća, koji se danas pred Vladom FBiH našao u formi prednacrta.