BiH
0

Zakon o borcima u hitnoj proceduri, ispred Parlamenta FBiH stotinjak ljudi

Piše: E. G.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta FBiH na dnevnom redu današnje sjednice ponovo ima federalni zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je predložila Federalna vlada. Prije zvaničnog usvajanja dnevnog reda počela je diskusija o samom Prijedlogu zakona, kao i o političkoj situaciji u FBiH.

Još prije početka sjednice ispred zgrade Parlamenta se okupilo stotinjak pripadnika udruženja kojih se ovaj zakon tiče. Prisutne su i jake snage osiguranja, ali kako ističu predstavnici udruženja boraca, protest nije organiziran i radi se o spontanom okupljanju.

"Danas je na dnevnom redu novi stari Prijedlog zakona i mi se nadamo da on neće proći sa članom tri. Podržavamo njegovo izglasavanje bez člana tri, da ove sve kategorije potvrde svoja prava. S obzirom na to da je donesena odluka za onih 1.500 penzionisanih iz Oružanih snaga, mislim da će nešto morati uraditi, ako ne prođe ovaj Prijedlog, morat će ići novi i da tim ljudima budu potvrđena njihova prava. Što se tiče nas konkretno, Zakon o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju je ukinut sa ovim Prijedlogom. To je lex specialis vojni zakon i njega opći zakon ne može derogirati, a osim toga nama bi penzije bile manje između 400 i 600 maraka, što je nevjerovatno za ljude koji već 13 godina primaju penzije i samo našem zakonu od četiri vojna zakona oni uzimaju to što uzimaju", kazao je prije sjednice za Klix.ba Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika.

Zastupnici iz oba HDZ-a su izrazili nezadovoljstvo ovakvim Prijedlogom. Marinko Čavara, predsjednik Kluba HDZ-a je kazao da je danas na dnevnom redu isti prijedlog kakav je bio u parlamentarnoj proceduri prošlog mjeseca i kao takav nije dobio podršku, odnosno odbačeno je izjašnjavanje o njemu po hitnoj proceduri. On je dodao i to da ima dopis šest temeljnih udruženja HVO-a kojima je zakon neprihvatljiv.

Klub SDA je na samom početku negodovao zbog upućivanja i razmatranja zakona po hitnoj proceduri i tražio da se on razmatra redovnim putem. Predsjednik Kluba Ismet Osmanović je kazao da se zakon treba dodatno usaglasiti sa svim udruženjima kojih se on tiče te da zakoni koji se donose po hitnoj proceduri kasnije samo zadaju glavobolje.

Tokom diskusije zastupnici SBB-a su kazali da Prijedlog nije dobar, ali da smatraju da se amandmanima može popraviti te da ga treba razmatrati po hitnoj proceduri.

Poslanici su usvojili dnevni red po kojem će se ovaj Prijedlog razmastrati po hitnoj proceduri.