Nikšić povukao prijedlog
73

Zastupnici odbili izjašnjavanje o Prijedlogu zakona, prekinuti protesti

Piše: Edita Gorinjac
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta FBiH je sa 46 glasova za, 16 protiv i 27 suzdržanih odbio izjašnjavanje po hitnoj proceduri o Prijedlogu zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata. Okupljeni bivši vojnici odlučili su se mirno razići ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Zastupnici SDP-a su glasali za izjašnjavanje o Prijedlogu zakona po hitnoj proceduri, kao i SBB i Narodna stranka Radom za boljitak, HDZ i HDZ 1990 su bili protiv, zastupnici SBiH-a su bili suzdržani, kao i SDA, s tim da je zastupnik iz ovog Kluba Sead Hasandodžić bio protiv. Jasminka Durić iz A-SDA je bila za, Željko Asić iz HSP-a je bio protiv, a Stanko Primorac je glasao za, Hafeza Sabljaković iz DNZ-a je bila za, kao i nezavisna zastupnica Spomenka Mićić.

Rasprava o zakonu, ali i općenito o situaciji u Vladi FBiH počela je već prije usvajanja dnevnog reda. Marinko Čavara, zastupnik HDZ-a, tražio je da Zastupnički dom raspravlja o situaciji u Vladi FBiH, s obzirom na posljednja dešavanja, te da, ukoliko ima potrebe, s tim u vezi donese određene zaključke.

Ismet Osmanović iz SDA je također kazao da o Vladi FBiH treba raspravljati, ali da to iziskuje posebnu sjednicu te da današnja sjednica ne može biti proširena, jer to nije u skladu sa aktima koji regulišu rad Doma, prvenstveno sa Poslovnikom.

"Mislim da treba podržati inicijativu Marinka Čavare, mene to isto zanima kao zastupnika i kao Bošnjaka", kazao je Nasir Beganović iz SBB-a.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, Osmanović je kazao da zastupnici SDA podržavaju donošenje jednog ovakvog zakona.

"Znamo vrlo dobro šta ovo predstavlja za građane Federacije BiH, znamo i da postoji potreba da se zakonom reguliše ova oblast. Isto tako, znamo da se ta hitnost u vezi sa donošenjem zakona ne smije prelomiti preko leđa nedužnih boraca i onih kategorija koje nisu imale dovoljno vremena i prostora da učestvuju u izradi jednog ovakvog zakona. Predlažemo da se ovaj zakonski projekt pretvori u nacrt i da se nađe prostora i vremena da se ove stvari usaglase sa udruženjima boračke populacije", kazao je između ostalog Osmanović te dodao da SDA neće ulaziti u prostor koji će posvađati boračku populaciju i praviti zbrku među njima.

Muhidin Alić, zastupnik SBiH, je također kazao da ovaj Prijedlog zakona ima dobrih rješenja, ali da danas tek treba početi rasprava o njemu. Predsjednik Kluba SBB-a Mirsad Đonlagić je kazao da taj klub smatra kako zakon treba razmatrati po hitnom postupku, ali da će imati svoje amandmane. Iz HDZ-a su se također očitovali o parlamentarnoj proceduri zakona, navodeći da nisu za to da se o njemu izjašnjava po hitnom postupku.

Inače, Odbor za boračka i invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH dao je mišljenje u kojem smatra da ne bi bilo dobro da se o ovom tekstu zakona izjašnjava danas.

"Smatramo da danas može početi rasprava. Imajući u vidu da nije čak zakazana ni sjednica Doma naroda, te da je na ovakav tekst zakona već uloženo trostruko više amandmana nego što je članova zakona i da je realno da će ih biti još, smatramo da bi rezultate današnje rasprave i uložene amandmane, te stavove udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite, stručne javnosti iz oblasti boračko-invalidske zaštite, penzijsko-invalidskog osiguranja i pravnih timova, trebalo uzeti u obzir te uskladiti predloženi tekst sa tim rješenjima i odlučivati o zakonu istog dana kada i Dom naroda FBiH", stav je Odbora.

Nakon diskusije o proceduri donošenja zakona i pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika na zahtjev Kluba SDP-a, Domu se obratio premijer Nermin Nikšić kazavši da povlači Prijedlog zakona te da poziva sve zainteresirane na konsultacije.

Nova sjednica na čijem dnevnom redu će biti novi prijedlog zakona bit će zakazana do 12. aprila.