Vanredna sjednica zbog protesta
0

Vlada FBiH usvojila izmjene poticaja za poljoprivredu

Sarajevo-x.com
Vanredna sjednica Vlade FBiH
Vanredna sjednica Vlade FBiH
Vlada FBiH je na današnjoj 3. vanrednoj sjednici u Sarajevu, kojoj je prisustvovao potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, usvojila određene izmjene u Programu utroška sredstava iz programa poticaja poljoprivrednoj proizvodnji, u svjetlu zahtjeva udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH.

Rasprava se bazirala na Programu utroška sa kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj za poljoprivredu" utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je Vlada donijela Odlukom na 11. sjednici od 21.6.2011. godine.

Nakon detaljne rasprave odlučeno je da se proizvođačima silažnog kukuruza dodijele poticaji od 100 KM po hektaru (za proizvodnju najmanje na jednom, a maksimalno na pet hektara). Poticaji su predviđeni i za uzgoj krava prvotelki (rasplodne junice), to jest za uzgoj najmanje dvije gravidne rasplodne junice koje služe za proširenje vlastitog stada ili su prodate domaćem tržištu za dalju reprodukciju.

Novina su i poticaji za uzgoj goveda u sistemu krava-tele (za uzgoj najmanje 25 krava mesne pasmine ili križanaca mesnih i kombinovanih pasmina goveda). Uz proizvodnju riječne, poticaj je sada predviđen i za proizvodnju morske ribe (u oba slučaja po 0,35 KM za kilogram).

Proizvodnja povrća, kao i duhana, bit će stimulisana po kilogramu proizvodnje, a ne po hektaru, kao što je bilo dosad. Kako je danas naglašeno, poticaji proizvodnji duhana bit će, u skladu s evropskim standardima, ukinuti 2013. godine.

Podrške investicionim ulaganjima u 2011. godini (koje čine do 20 posto ukupne vrijednosti investicije) se, prema novorazrađenim kriterijima, koriste za izgradnju štala, nabavku matičnog stada iz domaćeg uzgoja, nabavku opreme i mehanizacije, podizanje višegodišnjih zasada, podizanje rashladnih kapaciteta i regres kamata (dva posto na godišnjem nivou).

Ukupno posmatrajući, poticaji biljnoj proizvodnji sada iznose 6.095.706 KM umjesto ranije predviđenih 11.496.705,40 KM, dok su u animalnoj proizvodnji povećani s 21.910.294,60 KM na 24.910.294,60 KM. Kapitalna ulaganja bit će podržana s 4.000.000 KM (umjesto dosadašnjih 2.500.000 KM). Promijenjenim Programom planirana je i isplata neisplaćenih poticaja za 2010. godinu u iznosu od 8.000.000 KM, uključujući i četvrti kvartal za mlijeko. Sredstva predviđena na ime ostalih podrški su s 15.593.000 KM smanjena na 8.493.999 KM.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici razmatrala i inicijativu Samostalnog sindikata držvanih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH o isplati ovogodišnjeg regresa. S tim u vezi, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo finansija da, u skladu s raspoloživim finansijskim mogućnostima, planira sredstva za ove namjene, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.