Zaključak sa sjednice u Mostaru
0

U federalnom budžetu nedostaje 250 miliona KM

SRNA
Premijer FBiH Nermin Nikšić
Premijer FBiH Nermin Nikšić
Vlada Federacije BiH razmatrala je Nacrt izmjena i dopuna entitetskog budžeta i smanjenjenje budžetskih stavki po više osnova, jer nedostaje 250 miliona KM koji su bili planirani od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Federalni premijer Nermin Nikšić rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru da Vlada ne može da računa na sredstva MMF-a i da su im iz ove finansijske institucije poručili da moraju revidirati neke stavke u budžetu koje se odnose na naknade zaposlenima, ratnim vojnim invalidima i povlaštene penzije.

Vlada je na današnjoj sjednici u Mostaru razmatrala i rebalans budžeta za 2011. godinu koji iznosi 1.717.700.000 KM i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani. 

Rebalans će biti utvrđen i upućen u parlamentarnu proceduru nakon što u njega budu ugrađene primjedbe i prijedlozi sa današnje rasprave. 

Obrazlažući rebalans budžeta za ovu godinu, Nikšić je naveo da u ovom trenutku nije moguće ostvarivati bilo kakva dodatna prava i da u budžetu nema dovoljno novca za isplatu plata do kraja godine za sve zaposlene u javnoj upravi, zbog čega je potrebno razgovarati s njima o tome. 

''Reći ćemo im da 238 miliona maraka koje su na raspolaganju za te namjene možemo rasporediti za sve zaposlene i da obezbijedimo na taj način do kraja godine isplatu. Ako to znači umanjenje nekih naknada, onda i to, ali u ovom trenutku smo išli na maksimalne uštede na svim nivoima osim u ovom dijelu'', kaže Nikšić.

Ono što nedostaje nakon "rezanja" troškova, odnosno oko 122 miliona KM, planira se pokriti sa 18 miliona maraka od indirektnih poreza, sa 100 miliona maraka od dobiti "Bh. telekoma" i 16 miliona KM dobiti "Elektroprivrede HZ HB". 
Nikšić je rekao da će teret ušteda podnijeti Vlada i parlamentarci, pa onda svi ostali, dodajući da je u planu smanjenje svih pozicija materijalnih i putnih troškova, nabavke materijala, zakupa prostora, ugovorenih usluga i goriva. 

Na današnjoj sjednici Vlada je, još jednom, istakla opredjeljenje za dosljedno provođenje reformi u oblasti naknada boračke populacije i revizije prava svih budžetskih korisnika. 

Vlada FBiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila novi tekst Prijedloga zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju pod povoljnijim uslovima

Vlada je usvojila i program utroška podsticaja za poljoprivredu sa kriterijumima raspodjele sredstava utvrđenim Budžetom FBiH za 2011. godinu. 

Sredstva za ove namjene iznose 54 miliona KM koje će federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva doznačiti njihovim korisnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima koji posjeduju urednu dokumentaciju za robu koje su prodali i na koju je plaćen PDV.