{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budžet za 164 miliona KM manji od prošlogodišnjeg

S
24.3.2011. u 15:36
0
4
Budžet za 164 miliona KM manji od prošlogodišnjeg
0
Budžet za 164 miliona KM manji od prošlogodišnjeg
Vlada Federacije BiH (FBiH) utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog budžeta FBiH za 2011. godinu u vrijednosti od 1,699 milijardi KM i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.
Ovogodišnji prijedlog budžeta je manji za 164 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji, a u odnosu na njegovo izvršenje manji za 35 miliona KM.

Federalni budžet za 2011. godinu, o kojem parlamentarni domovi treba da se izjasne na zasjedanjima sutra i u subotu, 26. marta, ima prevashodno socijalni karakter, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Predloženo je da Parlament Federacije BiH ovaj dokument razmatra i usvoji po hitnoj proceduri. Pri izradi budžeta u obzir su uzete odredbe Sporazuma o stend-baj aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom, kao i obaveze preuzete Pismom namjere.

Od ukupnog projektovanog iznosa budžeta, na poreske i neporeske prihode odnosi se 1.446,4 miliona KM.

Ostatak od 252,9 miliona KM predstavlja budžetska primanja koja će, kako je predviđeno, biti obezbijeđena kreditima Evropske komisije (58,7 miliona KM) i MMF-a (194,2 miliona KM u dvije tranše), a uslov za dobijanje ovih sredstava je ispunjenje svih obaveza iz Pisma namjere.

Prihodi od indirektnih poreza, koji će se prikupljati na Jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u 2011. godini planirani su sa 1.113,4 milijardi KM, što je, u odnosu na izvršenje budžeta u 2010. godini, više za 22,1 milion KM, odnosno za dva odsto.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o izvršenju budžeta, na prvom mjestu izmirenja budžetskih obaveza je vraćanje spoljnog duga Federacije BiH.

Slijede transferi za boračke invalidnine, druga boračka davanja i invalidnine za neratne invalide i civilne žrtve rata, zatim za poljoprivredu i razvojne projekte, potom za raseljena i izbjegla lica, nakon toga su plate i naknade troškova svih zaposlenih, kao i tekući transferi kantonima i nižim nivoima vlasti, javnim preduzećima i kapitalne investicije.

Vlada FBiH je, takođe, Parlamentu FBiH na razmatranje i konačno usvajanje uputila ovogodišnje finansijske planove Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje, Federalnog zavoda za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Radi zaštite penzionera čiji je iznos penzija ostvaren pod povoljnijim uslovima prilikom isplate manji od iznosa najniže penzije po Zakonu o penzionom i invalidskom osiguranju, federalna Vlada je donijela Odluku kojom za njihovo sufinansiranje odobrava i obezbjeđuju 311.344 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: