{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rebalans budžeta FBiH na dnevnom redu

F
28.7.2011. u 07:53
0
0
Rebalans budžeta FBiH na dnevnom redu
0
Rebalans budžeta FBiH na dnevnom redu
U Sarajevu je za danas najavljena sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na čijem je dnevnom redu po hitnom postupku rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta, predložen iz Vlade FBiH.
U skladu s rebalansom predložene su izmjene pratećeg akta, Zakona o izvršenju budžeta.

Rebalans je 26. jula usvojio Predstavnički dom, a stupit će na snagu ako to danas učini i Dom naroda.

U tom slučaju nova ukupna budžetska cifra iznosit će 1.735.797.000 KM na prihodovnoj i na rashodovnoj strani.

To je za 36,5 miliona KM ili za 2,15 posto više u odnosu na sadašnji budžet.

Najznačajnije izmjene, u pogledu umanjenja, najavljene su rebalansom u stavkama naknada troškova zaposlenih (2,4 miliona KM), izdataka za materijal i usluge (0,8 miliona KM) i nabavku stalnih sredstava (dva miliona KM).

Na taj način je omogućeno povećanje tekućih transfera u ukupnom iznosu od 48,2 miliona KM, od čega je najveći dio za naknade boračkim kategorijama.

U skladu s ranijim zaključcima Parlamenta FBiH, kojima je naloženo Vladi FBiH da se svim boračkim kategorijama osiguraju redovne isplate i prinadležnosti bez umanjenja, planirano je za 34,55 miliona KM povećanje po osnovu invalidnina, a 2,9 miliona KM po osnovu implementacije Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja te dva miliona KM za sufinansiranje Fondacije za održivi razvoj OdRaz.

Također je za 14 miliona KM povećan transfer za osobe s invaliditetom - neratni invalidi po osnovu isplate duga po zakonu koji je važio do 11. marta 2009. godine, dok je u okviru tekućih transfera drugim nivoima dodato 13,6 miliona KM za Zavod zdravstvenog osiguranja po osnovu pokrića gubitka Fonda solidarnosti i dva miliona KM za Fond PIO po osnovu povećanja minimalnih penzija.

Za programe podrške razvoja regije Srebrenica (što nije učinjeno u aktuelnom budžetu za 2011. godinu), a na osnovu opredjeljenja Vlade FBiH da sufinansira održivi povratak na ovom području, planirana su tri miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: