{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: U slučaju nestanka gasa na snagu stupa "Stress test"

A
22.8.2014. u 14:20
6
27
Vlada FBiH: U slučaju nestanka gasa na snagu stupa "Stress test"
6
Vlada FBiH: U slučaju nestanka gasa na snagu stupa "Stress test"
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici usvojila Izvještaj o "Stress testu" za mogući scenario prekida snabdijevanja prirodnim gasom Federacije BiH.
Ovu obavezu Vlade FBiH inicirali su Vijeće Evrope i Sekretarijat Energetske zajednice Europske unije i odnosi se na sve zemlje članice ove energetske zajednice koje su dužne da predvide mjere povećanja ekonomske sigurnosti prije nastupajuće sezone grijanja 2014/15.

Vlada je zadužila premijera da uputi inicijativu Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da odmah pokrenu inicijativu prema Europskoj komisiji i zatraži finansijsku pomoć za nabavku gasa na tržištu zemalja članica EU.

Premijer je zadužen da uputi i inicijativu Vijeću ministara BiH da odmah otvori pregovore s Mađarskom i/ili Republikom Srbijom i šire s državama članicama EU, koje imaju transportne veze s Mađarskom, o nabavci nedostajućih količina gasa i o rezervisanju skladišnih prostora za gas.

 Federalni premijer, također, treba Vijeću ministara BiH uputiti inicijativu da, putem državnih institucija, obaveže i osigura adekvatno učešće NOS-a i Elektroprijenosa BiH u prevazilaženju mogućih problema vezanih za eventualni prekid isporuke gasa i uključivanje električne energije kao alternativnog energenta.

JP Elektroprivreda BiH je zadužena da, u skladu sa svojim planskim dokumentom, kao alternativu za nedostajuće količine gasa obezbijedi napajanje električnom energijom, uključujući i nabavku neophodne opreme za to.

Federalna vlada i Vlada Kantona Sarajevo će dogovorno, u saradnji sa Operatorom - Terminalima Federacije, obezbijediti uslove za proizvodnju toplotne energije korištenjem tečnih goriva (LUEL/mazut) u kotlovnicama koje su za to tehnički osposobljene.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da nastavi koordinaciju svih aktivnosti vezanih za "Stress test" i da ovaj izvještaj sa zaključcima dostavi svim odgovornim subjektima s ciljem izrade operativnih planova o upravljanju rizicima u slučaju mogućeg prekida snabdijevanja prirodnim gasom.

Ovaj izvještaj bit će dostavljen Energetskoj zajednici EU do 31. augusta, kako je i zahtijevano.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: