BiH
10

"Stress test“ za mogući scenario prekida snabdijevanja prirodnim gasom FBiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Federalna vlada je na sjednici u petak usvojila Izvještaj o "Stress testu“ za mogući scenario prekida snabdijevanja prirodnim gasom Federacije BiH koji je sačinilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

O suštini i značaju tog dokumenta u razgovoru za Agenciju Fena govorio je federalni ministar energije rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

"Svrha ovoga izvještaja o procjeni rizika je da se procijene mogućnosti međudržavnih energetskih sistema kako bi se adekvatno odgovorilo u slučaju ozbiljnog prekida dotoka gasa iz Rusije u nastupajućem zimskom periodu i identifikovale kratkoročne mjere neophodne za povećanje otpornosti i pripremu interventne akcije", rekao je Trhulj.

Ističe da je izvještaj pripremljen u dva scenarija. Prvi je isključenje gasa u jednom mjesecu i korišteni su podaci za februar 2015. godine za koji je procijenjeno da je najveća potrošnja gasa zbog temperatura. Drugi scenarij je isključenje gasa na period od šest mjeseci odnosno period septembar 2014. do februar 2015.

"Federacija BiH mora ostati na sistemu korištenja gasa kao energenta i u stresnoj situaciji ali je analizirano nekoliko scenarija zavisno od onoga što bi se moglo desiti. Prva mjera bi bila da se zadrže ukupne potrebe uvoza gasa na nivou koji je iskazao BH Gas bez korištenja alternativnih energenata nabavkom na tržištu EU i rezervisanjem nedostajućih količina gasa u Mađarskoj i/ili Srbiji ali i šire, uključujući i druge države članice EU koje imaju transportne veze sa Mađarskom", naglasio je Trhulj.

U slučaju Scenarija 1, Federacija BiH bi mogla, uz dodatne napore, obezbijediti sredstva za nabavku gasa i to uz postojeće cijene gasa.

U slučaju Scenarija 2, Federacija BiH nije u stanju osigurati dodatna sredstva za nabavku gasa u cijelom periodu zbog teške ekonomske situacije koja je dodatno pogoršana poplavama koje su zahvatile Federaciju i koje su uzrokovale pad privredne aktivnosti i zaposlenosti.

"U ovom slučaju Federacija BiH će se obratiti za finansijsku pomoć EU potrebnu za period od tri mjeseca. Osnovni problem ovde je što se kod nabavke gasa u ovakvim situacijama vrši avansno plaćanje potrebnih količina i iz tog razloga nam je potrebna pomoć", rekao je Trhulj.

Dodao je kako je prevencija uvijek jeftinija od saniranja posljedica bilo koje nepogode koja može zadesiti FBiH.

"Moramo sve učiniti kako bi smanjili rizike i moguće štete koje bi nastupile stanovništvu i privrednim subjektima u analiziranim scenarijima. Ono što je još bitno, ovim izvještajem su navedene sve vlade, institucije i privredna društva i njihove obaveze u različitim scenarijima tako da će ih građani lako prepoznati ukoliko ne poduzmu mjere predviđene ovim izvještajem iz njihove nadležnosti i odgovornosti. Dosta je više kolektivne odgovornosti. Svako ko ne radi ili ne bude radio svoj posao u ime građana i privrede treba da ima svoje ime i prezime", istakao je Trhulj.