BiH
2

Petrović: Sarajevo neće ostati bez grijanja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevo neće ostati bez grijanja, niti će u ovom periodu biti narušen sistem snabdijevanja gasom individualnih korisnika, odnosno privrednih subjekata, izjavio je danas na konferenciji za novinare Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

On je podsjetio da je došlo do dodatnog smanjenja isporuke gasa prema BiH i drugim zemljama u Evropi iz Ruske Federacije, odnosno da su smanjene isporuke gasa za 35 posto.

Što se tiče Kantona Sarajevo, po njegovim riječima, dostatne količine koje se mogu dati Sarajevogasu, odnosno i Toplanama su trenutno u količini od 450.000 metara kubnih.

Optimalne količine koje su potrebne za ovaj vremenski period i vanjske temperature kreću se od 490.000 do 500.000 kubika, što znači da imamo manje količine za 40.000 do 50.000 nego što su objektivno potrebne.

"Ovu situaciju nismo dočekali nespremni. Već smo na bazi uredbe o proizvodnji i distribuciji toplotne energije poduzeli korake za aktiviranje sistema alternativnog grijanja na onim lokacijama i mjestima gdje je to moguće, a to su velike kotlovnice koje mogu vrlo brzo preći na mazut. Sada je na snazi umjerena redukcija koja traje dva sata dnevno, manje od kompletnog vremena grijanja od 5 do 22 sata", dodao je Petrović.

Imajući u vidu da je u odnosu na jučerašnji dan danas nešto toplije i da se predviđa sunčano vrijeme, ministar Petrović očekuje da ćemo ovaj vikend, odnosno iduću sedmicu proći bez većih problema, odnosno da nećemo ni doći u situaciju da uključujemo alternativu koja je čak i do pet puta skuplja nego kad se troši prirodni gas.

Petrović je kazao da je na današnjem sastanku u BH-Gasu dogovoreno da će BH-Gas u slučaju potrebe, odnosno datih instrukcija od Energoinvesta, koji je uvoznik gasa, poduzeti i dodatne korake za obezbjeđivanje dodatnih, alternativnih količina gasa iz EU i u tom smislu je kontaktirana i Energetska zajednica i ti razgovori su u toku.