{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH u Reformskoj agendi najavila privatizaciju BH Telecoma

27.7.2015. u 14:48
144
165
Vlada FBiH u Reformskoj agendi najavila privatizaciju BH Telecoma
144
Vlada FBiH u Reformskoj agendi najavila privatizaciju BH Telecoma
Foto: Arhiv/ Klix.ba
U Reformskoj agendi za Bosnu i Hercegovinu za period 2015.-2018. godine predviđa se izrada preliminarnih planova u cilju pripreme BH Telecoma za djelimičnu privatizaciju u Federaciji BiH.
Kako je istaknuto u Reformskoj agendi, posebna pažnja će se posvetiti i restruktuiranju željeznica u oba bh. entiteta, te rudnika u Federaciji BiH, što podrazumijeva novu organizaciju i broj zaposlenih.

Set reformi bit će pripremljen i proveden u predstojećim mjesecima 2015. godine i početkom 2016. godine

U Reformskoj agendi se ističe da je stanje javnih finansija u BiH takvo da je neophodno provesti fiskalnu konsolidaciju koja će dovesti do smanjenja budžetskog deficita i javnog duga. To je ujedno i razlog zbog kojeg su se vlasti u BiH opredijelile za snažan trogodišnji program fiskalne konsolidacije.

"Fiskalna konsolidacija će biti provedena smanjivanjem javne potrošnje, te povećanjem javnih prihoda. Povećanje javnih prihoda će se postići povećanjem prihoda od poreza, proširivanjem poreske baze, smanjenjem sive ekonomije, smanjenjem poreskih oslobađanja i unapređenjem rada poreskih uprava", stoji u Agendi.

Vlasti u BiH ističu da će se, ukoliko se ove mjere pokažu nedovoljnim do kraja 2015. godine, razmišljati i o povećanju poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Kako bi se osigurala srednjoročna fiskalna održivost bit će smanjen i vladin sektor u ekonomiji, kao i poresko opterećenje na rad i investicije.

"Potrebno je utvrditi ukupan fond plata i svih rashoda na svim nivoima vlasti, koji se neće moći povećati bez obzira na rast poreskih prihoda", piše u Agendi.

Smanjenje rashoda uglavnom će biti bazirano na reformi javne uprave i strogoj kontroli zapošljavanja i ukupnog fonda plata u javnom sektoru, ali i reformama penzione i socijalne zaštite.

"U FBiH i kantonima sistemi osiguranja moraju biti postavljeni na čvrste finansijske osnove i to: zamrzavanjem troškova za privilegovane penzije i smanjem opcija prijevremenog penzionisanja za rizična zanimanja, uvođenjem razumnih sankcija za prijevremeno penzionisanje i uvođenjem održivog indeksiranja primanja", piše u Agendi.

Vijeće ministara BiH, entitetske vlade, kantonalne vlade i Brčko distrikt će uvesti ograničenja na zapošljavanje u javnoj upravi sve dok revidirani kadrovski sistemi ne budu doneseni i provedeni, a ukupan fond plata u javnom sektoru bit će zamrznut do donošenja revidiranog sistema određivanja plata na osnovu vrijednosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: