{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta nas očekuje: Pogledajte kompletan plan FBiH za realizaciju reformi

17.9.2015. u 18:42
40
70
Šta nas očekuje: Pogledajte kompletan plan FBiH za realizaciju reformi
40
U martu 2016. godine Vlada Federacije BiH planira sprovoditi aktivnosti na reorganizaciji državnih organa i Izmjenama Zakona o porezu na dohodak koji podrazumijeva prebacivanje finansijskog tereta na bogatije kategorije stanovništva.
Vlada Federacije BiH u naredna tri mjeseca aktivno će raditi na smanjenju izdataka za plaće i druge tekuće troškove, Zakonu o direktnim stranim ulaganjima, Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Zakonu o porezu na dobit i Programu javnih investicija.

U Akcionom planu FBiH za realizaciju reformske agende stoji da će 1. januara 2016. godine na snagu stupiti Zakon o uvezivanju nedostajućeg radnog staža, odnosno uplata neuplaćenih doprinosa.

U posljednjim mjesecima 2015. godine sprovodit će se i aktivnosti u vezi s subvencijama za račune za električnu energiju za najugroženije kategorije, uvezivanju penzija za radni staž, kao i na privatizaciji privrednih društava sa manjinskim udjelom Vlade FBiH

To bi trebalo omogućiti odlaska u penziju, prestanak pravnog postojanja neperspektivnih preduzeća i restruktuiranje perspektivnih, kao i unaprijeđenje korporativnog upravljanja i nadzora nad javnim preduzećima u skladu sa OECD-ovim pravilima.

U novembru ove godine trebalo bi doći i do izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi, državnim službenicima i namještenicima, a krajnji cilj izmjena i dopuna je uspostavljanje modernije, kompetentnije, transparentnije, efikasnije, fleksibilnije i odgovornije javne uprave.

U posljednjem mjesecu 2015. godine Vlada Federacije BiH ima u planu i donošenje Odluka koja uvodi moratorij na povećanje plata u javnom sektoru, odnosno stroge kontrole zapošljavanja, a u istom mjesecu trebali bi biti usvojeni i ključni principi reforme javne uprave koji podrazumijevaju efikasniju, produktivniju i finansijski održiviju javnu upravu.

U decembru bi se trebalo krenuti i sa uspostavom sistema određivanja plata na osnovu vrijednosti, reevidentiranjem kadrovske politike, a kontinuirano će se raditi na osiguravanju zapošljavanja isključivo najbolje rangiranih kandidata.

Od narednog mjeseca Vlada Federacije BiH ima u planu i da krene s reformama zdravstvenog sektora i uvođenjem trezorskog sistema u zdravstveni sistem.

Radit će se također i na Zakonu o bankama, jačanju nadzora nad bankama od strane Agencije za bankarstvo i jačanju Uprave za inspekcijske poslove i Porezne uprave FBiH.

Od ovog mjeseca trebalo bi biti rađeno i na stimulisanju zapošljavanja kroz potpuno finansiranje upošljavanja ili kroz subvencioniranje, dok će moratorij na zapošljavanje ostati na snazi do kraja tekuće godine.

U Akcionom planu predviđeno je i pokretanje Inicijative za povećanje putarine na gorivo za dodatnih 10 feninga po litru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: