BiH
0

Vlada FBiH usvojila 13 od 52 aktivnosti iz Akcionog plana Reformske agende

Piše: S. H.
Vlada FBiH na današnjoj sjednici dala je saglasnost za ažuriranje Akcionog plana za provedbu Reformske agende za period 2015.-2018. godina. Tako je na već postojeće 52 aktivnosti Vlada FBiH danas dala saglasnost za ažuriranje Akcionog plana uvođenjem dodatnih devet aktivnosti.

Prethodnim akcionim planom bile su definisane 52 aktivnosti, a ažurirani Akcioni plan uključio je dodatnih devet aktivnosti i određenih podaktivnosti. Vlada FBiH do sada je ispunila tek 13 aktivnosti iz Akcionog plana, a kako je istakao Goran Miraščija, savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića, Vlada FBiH će do kraja godine provesti još četiri aktivnosti.

Među novim aktivnostima kojima je nadopunjen Akcioni plan Reformske agende, između ostalog je planirano i donošenje novog zakona o stečaju do kraja juna 2016. godine, gdje se prvi put definiše predstečajni postupak. Planirano je i donošenje zakona o šumama i prijedloga zakona o turizmu do marta 2016. godine.

Također je planirano da se ubrza registracija poslovnih subjekata kroz skraćivanje postupka dobijanja svih potrebnih dozvola za registraciju privrednih subjekata.

Kada je u pitanju tržište rada planirana je reforma najniže plate, zatim uspostavljanje fleksibilne ljestvice za optimiziranje rada Federalnog zavoda za zapošljavanje te analiza registra svih firmi.

Dodatna aktivnost planirana u sektoru vladavine prava je pronalazak efikasnijeg načina za smanjenje broja neriješenih tužbi koje se tiču komunalnih usluga.