{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Sudovi u državama bivše SFRJ ne poštuju odredbe sporazuma o sukcesiji

F
17.4.2014. u 17:04
6
17
Vlada FBiH: Sudovi u državama bivše SFRJ ne poštuju odredbe sporazuma o sukcesiji
6
Vlada FBiH: Sudovi u državama bivše SFRJ ne poštuju odredbe sporazuma o sukcesiji
Vlada FBiH usvojila je danas Informaciju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH o tužbama protiv kompanija susjednih država iz oblasti namjenske industrije radi naplate potraživanja iz pasivnog podbilansa.
U Informaciji je navedeno da je u Republici Srbiji podnesena 21 tužba, ukupne vrijednosti sporova 60.506.442,49 dolara, 3.053.005,19 funti i 278.353,71 eura, u Republici Makedoniji podnesena je jedna tužba, a vrijednost spora je 25.000 eura, a u Crnoj Gori podnesene su tri tužbe, ukupne vrijednosti spora 68.733,13 eura.

Nadalje, u Republici Hrvatskoj podnesene su tri tužbe, a ukupna vrijednost sporova iznosi 12.976.508,80 dolara.

Od ovoga je pred Evropskim sudom za ljudska prava s 31. decembrom 2013. podneseno šest aplikacija, ukupne vrijednosti sporova od 9.843.466,46 dolara i 60.206,54 eura.

Analizom činjenica iz pregleda stanja po tužbama, a na osnovu informacija dobijenih od angažovanih advokata, očekuje se da sve tužbe budu odbijene.

To upućuje na činjenicu da sudovi u državama nastalim raspadom SFRJ ne poštuju odredbe Okvirnog sporazuma o sukcesiji - Anex G kao međunarodnog ugovora u odnosu na domaće zakonodavstvo.

Nakon što budu iscrpljeni svi pravni lijekovi pred domicilnim sudovima u državama nastalim raspadom SFRJ, Agencija će u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH podnijeti apelacije Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Vlada je danas zadužila Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH da Informaciju o tužbama radi naplate potraživanja iz pasivnog podbilansa dostavi Vijeću ministara BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Danas je Vlada usvojila i Informaciju o sudskim sporovima u predmetima Agencije za privatizaciju u FBiH, u tekstu koji je usvojio i Upravni odbor ove agencije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: