BiH
8

Vlada FBiH: Proširen spisak sumnjivo privatizovanih firmi

FENA
Sjedište Vlade FBiH
Sjedište Vlade FBiH
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, dopunila zaključak s prošle sjednice koji se odnosi na spisak firmi za koje se od nadležnih tužilaštava u Federaciji BiH traži da donesu konačne tužilačke odluke o izvještajima o počinjenom krivičnom djelu i drugim informacijama koje su im dostavljene u vezi s privatizacijom i poslovanjem privrednih subjekata, te da o svojim odlukama informišu Vladu Federacije BiH.

Zahtjev tužilaštvima je sada proširen za utvrđivanje činjenica o privatizacijama Robne kuće “Beograd” u Zenici, odnosno od 1992. godine Robne kuće “Bosna” u Zenici. Obavijest o sumnji u privatizaciju ove firme Vladi FBiH su poslali bivši radnici.

I 20 bivših radnika Rudnika mangana iz Bužima odazvalo se prošlosedmičnom pozivu Federalne vlade, te joj dostavili zahtjev da i ovaj kolektiv prođe kroz proces kontrole privatizacije i ispunjenja privatizacijskim ugovorom preuzetih obaveza. Kako su naveli, 67 posto kapitala Rudnika je kupila jedna austrijska kompanija 2006. godine, da bi sljedeće godine to prodala bugarskoj kompaniji.

Na spisak sumnjivo privatiziranih su, po informacijama dobijenim od radnika, danas uvrštene i „Zovko gradnja“ iz Maglaja, kao i bivši SOUR UNIS, a posebno UNIS Mostar.

Vlada FBiH danas je još jednom naglasila da je inicijalni spisak, utvrđen na prošloj sjednici, i dalje otvoren, te je ponovila poziv svima koji imaju informacije o nelegalnosti privatizacije da ih joj dostave, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.