Privreda
17

Omanović: Može biti spašeno 1.200 radnih mjesta u konfekciji Borac Travnik

FENA
Sjedište Vlade FBiH
Sjedište Vlade FBiH
Predsjednik Sindikata radnika tekstila, kože, obuće i gume BiH Ramiz Omanović izjavio je Fenu da podržava zaključak kojim je Vlada FBiH zatražila od nadležnih tužilaštava da se očituju o svim izvještajima koje su dobili, a tiču se zloupotreba u postupku privatizacije i poslovanja privrednih društava.

Budući da je i Konfekcija "Borac" Travnik na spisku kompanija za koje je zatraženo očitovanje, Omanović je rekao da mu je poznato na koji način je obavljena privatizacija i kasnije zatražen raskid kupoprodajnog ugovora.

"U potpunosti podržavam preispitivanje te privatizacije, budući da je jedna ortačka grupa kupila "Borac" za dvije KM, kao i preispitivanje prodaje imovine koja je bila u vlasništvu firme. Taj kupoprodajni ugovor je kasnije raskinut, a radnici Tvornice konfekcije "Borac" iz Zenice, koja je nekada bila u sastavu kombinata "Borac" iz Travnika i koja je likvidirana, podnijeli su tužbu protiv određenih osoba", pojasnio je Omanović.

Po njegovim riječima, "Borac" je još uvijek, u određenoj mjeri, moguće spasiti malom privatizacijom, odnosno prodajom dva objekta koja su trenutno pod zakupom, što su sugerisali premijer FBiH Nermin Nikšić i ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

"Time bi bar 1.200 radnih mjesta bilo sačuvano od onoga što se desilo radnicima zeničke tvornice", istakao je Omanović.

Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici usvojila "Informaciju o uočenim nepravilnostima u postupku privatizacije i poslovanju privrednih društava nakon završetka postupka privatizacije ili otvaranja stečaja", na osnovu koje je od nadležnih tužilaštava u FBiH zatražila da se, u što kraćem roku, očituju o svim izvještajima o počinjenom krivičnom djelu i drugim informacijama koje su im dostavile Finansijska policija FBiH, te druge institucije FBiH, a tiču se zloupotreba u postupku privatizacije i poslovanja privrednih subjekata.

Preduzeća koja su navedena u Informaciji su Feroelektro d.d. Sarajevo, Vranica d.d. Sarajevo, Sodaso Holding -"Polihem" d.d. Tuzla, Konjuh d.d. Živinice, "Energopetrol" d.o.o. Mostar (Petrol Ljubuški), "Soda So" Holding Fabrika soli d.d. Tuzla, Konfekcija "Borac" d.d. Travnik, Trgovina "Borac" d.d. Travnik, Borac Export-Import d.d. Travnik, Alhos d.d. Sarajevo u stečaju, Soda so Holding "Dita" d.d. Tuzla, Tuzlanska Banka, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Šipad Komerc d.d. Sarajevo, Hotel Holiday Inn Sarajevo HTP, Soko Mostar (sva preduzeća nastala iz bivšeg sistema), Granit d.o.o. Jablanica, Rudar d.o.o. Konjic, te bugojanska "Špedicija".

Premijer FBiH Nermin Nikšić izjavio je da ova lista nije zatvorena i da su čak jednim od zaključaka pozvali sindikate i ostale koji imaju saznanja o nezakonitim radnjama u drugim preduzećima da ih dostave Vladi FBiH.