BiH
120

BiH će dobiti 3,8 miliona eura iz nekadašnje Narodne banke Jugoslavije

Piše: F.V.
Nakon što su države nasljednice bivše Jugoslavije sudskom presudom nedavno dobile pravo na podjelu 25 miliona eura iz fondova nekadašnje Narodne banke Jugoslavije, novca koji je bio zamrznut u Francuskoj, nametnulo se pitanje koliko će od navedenog iznosa dobiti Bosna i Hercegovina.

Kako je Klix.ba potvrđeno iz Vijeća ministara BiH, Ministarstva finasija BiH i trezora BiH obaviješteno je 13. maja ove godine iz Ambasade BiH u Parizu da je Trgovinski sud u Parizu donio pravosnažnu presudu u korist zemalja nasljednica SFRJ u predmetu Narodna banka Srbije protiv Banke Kredit Lionez/Kredit Agrikol a koja se odnosi na raspodjelu novca bivše SFR Jugoslavije.

"Riječ je o 24,44 miliona eura koji su bili blokirani kod Banke Kredit Lionez/Kredit Agrikol od 1996. godine. Ovaj novac bit će raspoređen među zemljama sukcesorima u skladu sa Sporazumom o sukcesiji. Još se ne zna kolika je kamata na ova sredstva, što će, takođe, utvrditi nadležni sud. Prema Sporazumu o sukcesiji, BiH bi od glavnice trebalo pripasti oko 3,8 miliona eura, a ova sredstva se prema vazećim zakonima raspoređuju između entiteta i BiH. Ovaj novac bit će doznačen na račun Centralne banke BiH", kazala je za Klix.ba portparol Ministarstva finansija i trezora BiH Nataša Krsman.

Kada novac stigne, država BiH će dobiti 10 posto, Federacija BiH 58 posto, RS 29 posto, a Brčko Distriktu tri posto.

Pomoćnik ministra za provođenje sukcesije bivše SFRJ i upravljanje imovinom BiH Zenit Kelić potvrdio je da će BiH dobiti dio novca.

"Riječ je o mješovitim bankama koje su formirali organi bivše SFR Jugoslavije radi izvorzno-uvoznih poslova u inostranstva. Narodna banka Srbije je u ime država nasljednica pokrenula taj postupak koji je dugo trajao. Pokrenute su diplomatske aktivnosti. Pored NS Srbije, koja je bila direktno uključena i tužila je francusku banku, uključile su se i ostale i države nasljednice SFR Jugoslavije putem svojih ambasada. Tako je BiH pred sudom zastupala ambasadorica Nina Sajić. Sud je uvažio zahtjev i odlučeno je da je riječ o sredstvima koja pripadaju državama nasljednicama i da će se dijeliti u skladu s Sporazumom o sukcesiji. Sud još nije obračunao kamatu od 1991. godine. To su značajna sredstva, možda i dosežu glavnicu", rekao je Kelić za Klix.ba.

Vjeruje da će sredstva uskoro biti dostupna, jer je presuda konačna i sud je naložio izvršenje.

Francuska banka nije željela dopustiti raspolaganje ovim novcem bez sudske presude, a formalni postupak pred Trgovačkim sudom u Paruzu pokrenula je 2013. godine Narodna banka Srbije.

Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ države-nasljednice potpisale su 2001. godine. Aneksom C tog sporazuma definirana je podjela raspoloživih financijskih sredstava.

Još uvijek postoje sporovi oko sredstava koja su bila pohranjena na deviznim računima bivše SFRJ, držana kod jugoslavenskih banaka za zajednička ulaganja u inozemstvu. Ona su, kada je sporazum sklopljen, procijenjena na 645 miliona dolara.