{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH će dobiti 3,8 miliona eura iz nekadašnje Narodne banke Jugoslavije

30.5.2014. u 11:30
120
118
BiH će dobiti 3,8 miliona eura iz nekadašnje Narodne banke Jugoslavije
120
BiH će dobiti 3,8 miliona eura iz nekadašnje Narodne banke Jugoslavije
Nakon što su države nasljednice bivše Jugoslavije sudskom presudom nedavno dobile pravo na podjelu 25 miliona eura iz fondova nekadašnje Narodne banke Jugoslavije, novca koji je bio zamrznut u Francuskoj, nametnulo se pitanje koliko će od navedenog iznosa dobiti Bosna i Hercegovina.
Kako je Klix.ba potvrđeno iz Vijeća ministara BiH, Ministarstva finasija BiH i trezora BiH obaviješteno je 13. maja ove godine iz Ambasade BiH u Parizu da je Trgovinski sud u Parizu donio pravosnažnu presudu u korist zemalja nasljednica SFRJ u predmetu Narodna banka Srbije protiv Banke Kredit Lionez/Kredit Agrikol a koja se odnosi na raspodjelu novca bivše SFR Jugoslavije.

"Riječ je o 24,44 miliona eura koji su bili blokirani kod Banke Kredit Lionez/Kredit Agrikol od 1996. godine. Ovaj novac bit će raspoređen među zemljama sukcesorima u skladu sa Sporazumom o sukcesiji. Još se ne zna kolika je kamata na ova sredstva, što će, takođe, utvrditi nadležni sud. Prema Sporazumu o sukcesiji, BiH bi od glavnice trebalo pripasti oko 3,8 miliona eura, a ova sredstva se prema vazećim zakonima raspoređuju između entiteta i BiH. Ovaj novac bit će doznačen na račun Centralne banke BiH", kazala je za Klix.ba portparol Ministarstva finansija i trezora BiH Nataša Krsman.

Kada novac stigne, država BiH će dobiti 10 posto, Federacija BiH 58 posto, RS 29 posto, a Brčko Distriktu tri posto.

Pomoćnik ministra za provođenje sukcesije bivše SFRJ i upravljanje imovinom BiH Zenit Kelić potvrdio je da će BiH dobiti dio novca.

"Riječ je o mješovitim bankama koje su formirali organi bivše SFR Jugoslavije radi izvorzno-uvoznih poslova u inostranstva. Narodna banka Srbije je u ime država nasljednica pokrenula taj postupak koji je dugo trajao. Pokrenute su diplomatske aktivnosti. Pored NS Srbije, koja je bila direktno uključena i tužila je francusku banku, uključile su se i ostale i države nasljednice SFR Jugoslavije putem svojih ambasada. Tako je BiH pred sudom zastupala ambasadorica Nina Sajić. Sud je uvažio zahtjev i odlučeno je da je riječ o sredstvima koja pripadaju državama nasljednicama i da će se dijeliti u skladu s Sporazumom o sukcesiji. Sud još nije obračunao kamatu od 1991. godine. To su značajna sredstva, možda i dosežu glavnicu", rekao je Kelić za Klix.ba.

Vjeruje da će sredstva uskoro biti dostupna, jer je presuda konačna i sud je naložio izvršenje.

Francuska banka nije željela dopustiti raspolaganje ovim novcem bez sudske presude, a formalni postupak pred Trgovačkim sudom u Paruzu pokrenula je 2013. godine Narodna banka Srbije.

Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ države-nasljednice potpisale su 2001. godine. Aneksom C tog sporazuma definirana je podjela raspoloživih financijskih sredstava.

Još uvijek postoje sporovi oko sredstava koja su bila pohranjena na deviznim računima bivše SFRJ, držana kod jugoslavenskih banaka za zajednička ulaganja u inozemstvu. Ona su, kada je sporazum sklopljen, procijenjena na 645 miliona dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: