Ustavni sud FBiH odlučuje o smjeni
34

Vlada FBiH nije u tehničkom mandatu, ali su joj ovlasti limitirane

Piše: J. H.
Premijer FBiH Nermin Nikšić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Premijer FBiH Nermin Nikšić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Radoje Vidović kazao je kako zaključci koji limitiraju rad i ovlaštenja Vlade FBiH usvojeni na sjednici Zastupničkog doma 12. februara ostaju na snazi.

Vidović kaže kako takvi zaključci ne bi bili ni potrebni da se ovdje poštuje demokratska praksa.

"U svijetu, kad vlada izgubi parlamentarnu većinu, ona odstupa i omogućava da se formira nova vlast", kazao je Vidović.

Zaključci koje je donio Zastupnički dom uveliko limitiraju rad Vlade FBiH, pogotovo kada je riječ o imenovanjima upravnih odbora preduzeća koja se nalaze u vlasništvu FBiH. To će, prema zaključcma, vršiti Parlament FBiH. Tako ne misli Amir Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda.

"Vlada nije razriješena i ona radi u punom kapacitetu. Tek nakon odluke Ustavnog suda FBiH, možemo reći da li je razriješena ili ne. Do tada, premijer i ministri trebaju raditi u skladu sa Ustavom FBiH i zakonima", kazao je Zukić.

On je zaključke Parlamenta nazvao prtuustavnim jer oni moraju proći oba doma što se danas nije desilo.

"Najmanje tri tačke tih zaključaka derogiraju Ustav", dodao je Zukić.

Cijeli slučaj razmatrat će Ustavni sud FBiH koji nema kvoruma.

"Za nedostatak sudija u Ustavnom sudu FBiH odgovorni su Svetozar Pudarić i Borjana Krišto koji su ga pokušavali staviti pod političku kontrolu i dovoditi podobne ljude", smatra Zukić.

Premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić kaže kako zakon ne poznaje "tehnički mandat" i da će Vlada djelovati po zaključcima Parlamenta FBiH.

"Nastojat ćemo održavati normalan sistem, izvršavati međunarone obaveze koje smo preuzeli, održavati fiskalni sistem i servisiranje korisnika budžeta", kazao je Nikšić.