BiH
0

Ustavni sud FBiH - Parlamentarna većina 2:0

Piše: J. H.
Ustavni sud Federacije BiH jučer je donio odluku o neustavnosti zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sa vanredne sjednice u februaru, kojima se dio ingerencija i ustavnih ovlasti federalne Vlade prenosi na Parlament.

Na vanrednoj sjednici Federalnog parlamenta, koja je održana 12. februara, sa 58 glasova za, 26 protiv i šest uzdržanih, izglasano je nepovjerenje Vladi FBiH. Inicijativa je došla od parlamentarne većine, koju čine SDP, SBB i dva HDZ-a. Istog dana doneseni su zaključci kojima se određene ovlasti Vlade FBiH prebacuju na Parlament.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dopremijer Vlade Jerko Ivanković Lijanović zatražio je očitovanje Ustavnog suda FBiH o ovom pitanju, koji je, nakon tri mjeseca, donio odluku da Ustavom nije dopušteno ograničavanje i preuzimanje ingerencija ustavnih ovlasti jedne vlasti od druge.

"Ustavni sud je dao jasno mišljenje da se vlast dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku i da jedna drugoj ne mogu uzimati ovlasti bez izmjena Ustava FBiH, osim što izvršna putem uredbi može preuzeti dio zakonodavne vlasti, ali samo na određeno vrijeme i pod posebnim okolnostima", kazao je Lijanović za portal Klix.ba.

Upozorenje na kršenje Ustava FBiH

Dopremijer FBiH također kaže da po ovim zaključcima Parlament FBiH nije postupao jer, kako je kazao, oni koji su ih donijeli bili su svjesni da su zaključci neustavni.

"Ništa se posebno nije dešavalo tako da se ni unutar Vlade niko više neće moći pozivati na ove zaključke u pokušaju zaustavljanja bilo kakvih procesa u radu Vlade FBiH", dodao je Lijanović.

Šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Ismet Osmanović kaže da su on i kolege iz ove stranke upozoravali na protivustavnost donesenih zaključaka.

"To je bilo direktno rušenje ustavnih nadležnosti i podijeljenosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, koje, prema Ustavu, nemaju pravo zadirati u nadležnosti između sebe. Međutim, nova parlamentarna većina na čelu sa SDP-om posegnula je za takvim odlukama. Ja izražavam svoje zadovoljstvo što je Ustavni sud, jedina meritorna ustanova, jednoglasno zaključio da se radi o neustavnim odlukama. U najmanju ruku bi sada bilo potrebno da Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Dom naroda stave na dnevni red i ponište svoje odluke koje proističu iz takvih zaključaka i na taj način pokažu jasnu opredijeljenost Ustava i svih demokratskih principa u BiH", kazao je Osmanović za naš portal.

Predsjedavajući Doma naroda FBiH Radoje Vidović (HDZ) kaže kako još uvijek nije pročitao odluku Ustavnog suda FBiH.

"Odluke ustavnog suda se ne komentiraju. One se moraju provoditi", bio je kratak komentar Vidovića.

Poštovati odluku

Predsjedavajući Ustavne komisije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mahmut Alagić (SDP) također kaže da ovu odluku treba poštivati.

"S druge strane, ti zaključci se uopće nisu ni poštivali u praksi. Vlada je radila svoj dio posla onako kako jeste, a samu odluku ne bih htio komentirati. Bilo bi dobro da se tako brzo očituju o svemu, jer bismo imali efikasniju vlast", kazao je Alagić.

Ovo je bio drugi put da Ustavni sud FBiH donosi presudu protiv odluka parlamentarne većine. Naime, krajem augusta prošle godine Ustavni sud Federacije BiH donio je presudu kojom se utvrđuje da je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 26. juna održana u suprotnosti sa Poslovnikom doma, čime je povrijeđen Ustav FBiH.

Odluka Ustavnog suda FBiH donesena je nakon rasprave o zahtjevu Denisa Zvizdića i Stanka Primorca, smijenjenih funkcionera Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji su osporili legalnost i odluke sa sjednice tog doma održane 26. juna, na kojoj su i smijenjeni.