|

Vlada FBiH izdvojila pet miliona KM za privredna društva

Vlada FBiH izdvojila pet miliona KM za privredna društva
0
S
SRNA
20.12.2012. u 13:32
0
komentara
0

dijeljenja
Vlada FBiH izdvojila pet miliona KM za privredna društva
Vlada Federacije BiH donijela je danas odluku o davanju prethodne saglasnosti za realokaciju pet miliona KM iz federalnog budžeta na račun Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH u svrhu podrške privrednim društvima koja bave izvozno orijentisanom industrijskom djelatnošću.
Ova sredstva namijenjena su za realizaciju ugovora zaključenih sa kompanijama iz inozemstva.

Federalna Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela i odluku o davanju prethodne saglasnosti na zaključivanje ugovora o komisionom poslovnom aranžmanu između federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije i IGA-e BiH.

Inicijalna sredstva od pet miliona KM, koje je Vlada iz federalnog Budžeta za ovu godinu doznačila Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, bit će realocirana na račun IGA-e.

Ova sredstva IGA-e će deponovati na račun namjenskog depozita u svrhu podrške privrednim društvima sa područja FBiH, koja se bave izvozno orijentisanom industrijskom djelatnošću iz oblasti federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, a za realizaciju ugovora zaključenih sa kompanijama iz inozemstva.

Za potpisivanje ugovora o komisionom poslovnom aranžmanu sa Izvozno-kreditnom agencijom BiH ovlašten je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Federalna Vlada donijela je i Odluku o odobravanju 699.593 KM budžetskih sredstava iz Tekuće rezerve za ovu godinu federalnom Ministarstvu za pitanja boraca i invalida rata.

Riječ je o drugoj tranši jednokratne novčane podrške za 1.511 pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su otpušteni iz službe u Oružanim snagama BiH i penzionisani 2010. godine.

Prethodno je za ove svrhe odobrena prva tranša u istom iznosu, što ukupno za ove namjene iznosi 1.399.186 KM, odnosno 926 KM po svakom pripadniku.

Ranije je već dogovoreno da će ovi pripadnici, u skladu sa aneksom Pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu, biti u jedinstvenom Zakonu o povoljnijem penzionisanju koji se, kao nova strukturalna odrednica, treba usvojiti do kraja januara 2013. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.