Telefonska sjednica Vlade FBiH
54

700.000 KM za otpuštene pripadnike Oružanih snaga BiH

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Na današnjoj telefonskoj sjednici Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom se Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata odobrava izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Vlade FBiH u iznosu od 699.593,00 KM.

Ova sredstva namijenjena su za isplatu prve tranše jednokratne novčane podrške za 1.511 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su otpušteni iz službe u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i penzionisani 2010. godine.

Drugu tranšu u istom iznosu trebalo bi realizirati najkasnije do 31.12.2012. godine, u skladu sa zaključkom Vlade FBiH sa 69. sjednice od 22. novembra ove godine, utemeljenom na dogovoru Vlade FBiH s predstavnicima ove populacije. To znači da će svaki od ovih pripadnika dobiti po 926 KM.

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su otpušteni iz službe u Oružanim snagama BiH i penzionisani 2010. godine u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH na koje se odnosi ova odluka biće, u skladu sa aneksom Pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu, obuhvaćeni jedinstvenim Zakonom o povoljnijem penzionisanju kojeg, kao novu strukturalnu odrednicu, treba usvojiti do kraja januara 2013. godine.