Sjednica Vlade FBiH
1

Odluke o finansijskim sredstvima za otpuštene pripadnike OSBiH

FENA
Damir Mašić, ministar obrazovanja u Vladi FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vlada Federacije BiH donijela je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, Odluku kojom se za 1.499 pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) koji su otpušteni i penzionisani 2010. godine dodjeljuje novčana podrška od po 310 konvertibilnih maraka za prvi, drugi i treći mjesec 2103. godine, a sredstva za ovo bit će osigurana iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH s pozicije Tekuće rezerve Vlade.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje je zadužen da Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata dostavi sve neophodne podatke za isplatu novčane podrške.

"Nakon što se usvoji Zakon o penzionisanju pod povoljnijim uslovima pripadnika odbrambeno-oslobodilačkog rata, a u skladu sa anexom Pisma namjere s MMF-om, ova novčana podrška će biti u cijelosti refundirana od strane krajnjih korisnika, na način i po dinamici koji će biti naknadno utvrđeni - saopćeno je iz Vlade FBiH.

Drugom današnjom odlukom odobreno je Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata izdvajanje iz Tekuće rezerve Vlade ukupno 464.690 KM sredstva potrebnih za ove namjene za januar, a bit će donesene istovjetne odluke i za februar i mart ove godine.

Donesena je i Odluka o sufinansiranju najnižih penzija ostvarenih pod povoljnijim uslovima, čiji je iznos u isplati za januar, februar, mart i april 2013. godine manji od najniže penzije po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju u FBiH.

Za te namjene bit će osigurano 1.884.000 KM, a što na mjesečnom nivou iznosi 471.000 KM. Razlika će biti isplaćivana uz redovne penzije u ovom periodu.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje će, putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, mjesečno podnositi zahtjev za refundaciju utrošenih sredstava Federalnom ministarstvu finansija i o tome podnijeti izvještaj Vladi FBiH.

Pomoć koaliciji "1. mart"

Današnjom Odlukom je iz Tekuće pričuve Vlade Federacije BiH Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica odobreno izdvajanje 45.550 KM koje će biti prebačene na ekonomski kod namijenjen tekućim transferima neprofitnim organizacijama.

Ova sredstva predstavljaju financijsku pomoć za realiziranje ciljeva Koalicije "1.mart" Srebrenica.

Federalna vlada donijela je Odluku o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru "Binasa" d.d. Bugojno za imenovanje Adema Huskića za vršioca dužnosti direktora tog privrednog društva, a Alije Čolakhodžića za vršioca dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju.

Oba su imenovana na period do šest mjeseci odnosno do okončanja postupka izbora na osnovu javnog konkursa.

Sjednica Vlade FBiH završena je u 16.10 sati, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.