Vlada FBiH: Aktivnom politikom zapošljavanja obuhvatiti 10.000 nezaposlenih osoba

Klix.ba
26.11.2015. u 14:32
0
19
Vlada FBiH: Aktivnom politikom zapošljavanja obuhvatiti 10.000 nezaposlenih osoba
0
Vlada FBiH: Aktivnom politikom zapošljavanja obuhvatiti 10.000 nezaposlenih osoba Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu dala saglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2016. godinu kojim je, uz ostalo, planirano da mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 10.000 nezaposlenih osoba.
Ovo se ne odnosi na još 10.000 osoba koje će u 2016. godini biti zaposleno zahvaljujući poticajnim mjerama Vlade FBiH.

Također, povećana su, u odnosu na ovogodišnja, sredstva za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba koje su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije poduzeća ostale ili ostaju bez posla, kao i za Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Vlada je utvrdila i u Parlament FBiH uputila Nacrt zakona o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima u Federaciji BiH, odnosno BIHAMK-a i AMSuBiH-a (Auto-moto savez u Bosni i Hercegovini). Zakon uređuje temeljna pitanja koja se odnose na povjeravanje javnih ovlaštenja ovim auto-klubovima.

Utvrđeni su i u parlamentarnu proceduru upućeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju (čime je ovaj propis usaglašen s ranije izmijenjenim i dopunjenim Zakonom o bankama), te Prijedlog zаkоna o faktoringu, kao prаvnom pоslu kupoprodaje postojeće nedospjele ili buduće kratkoročne novčane tražbine.

Federalna vlada donijela je Odluku o usvajanju 1.000.000 konvertibilnih maraka vrijednog Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava namijenjenih za razvoj turizma u FBiH.

Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas je, radi izgradnje objekta "Muzej 2“, dodijeljeno 100.000 konvertibilnih maraka.

Danas je podržana inicijativa da za poddionice Buna - Počitelj i Donja Gračanica - Tunel Pečuj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj - Klopče, u okviru autoceste na Koridoru Vc, budu osigurana kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 80 miliona eura.

Federalna vlada usvojila je informaciju Federalnog ministarstva trgovine o poslovanju slobodnih zona u Federaciji BiH u 2014. godini, u kojoj se navodi da su sve četiri ovakve zone izvezle od 58,15 do 99,96 posto u njima proizvedene robe.


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: